Izraeli ex-katonák és ex-hírszerzők a bíróságon mentek neki a Google-nek

Az izraeli hadsereg és hírszerzés volt vezető tisztviselői beadványt nyújtanak be az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához az egyik Google ellen indított per támogatására.

Izraeli hadsereg és hírszerzés volt vezető tisztviselői támogatóbeadványt nyújtottak be az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságához a Google ellen, a terrorizmus áldozatainak ügyét támogatva, amelyben a közösségi médiaplatform-óriást a terrorizmus segítésével vádolják.

A Gonzalez vs. Google ügyet Nohemi Gonzalez 23 éves amerikai diáklány családja indította, akit egy párizsi kávézóban ölt meg egy ISIS-terrorista, egy olyan támadásban, amely a család szerint a közösségi média uszítása miatt történt.

A felperesek azt kifogásolják, hogy a közösségi média algoritmusai radikalizáló és erőszakra uszító posztokat terjesztenek és ajánlanak, azzal érvelve, hogy a közösségi médiaplatformok azáltal, hogy aktívan részt vesznek az ilyen posztok „ajánlásában” és más felhasználóknak való „továbbításában”, megsértik a terrorizmusellenes törvényt, ezért nem élvezhetik tovább a törvény védelmét, amely eddig megvédte a Big Tech-cégeket a hasonló perektől.

A Gonzalez család azzal érvelt, hogy a Google részben felelős Nohemi haláláért, mivel a YouTube (amely a Google tulajdonában van), algoritmusain keresztül lényegében az Iszlám Állam csoport videóit ajánlotta egyes felhasználóknak.

A múlt héten a Biden-kormányzat is levelet küldött a Legfelsőbb Bíróságnak, és bár nem érvelt amellett, hogy a Google-t felelősségre kellene vonni a Gonzalez-ügyben, azt mondta, hogy a YouTube és más szolgáltatók által használt algoritmusokat vizsgálatnak kell alávetni.

Az izraeli tisztviselők által benyújtott támogatóbeadványt Moshe (Bogi) Yaalon volt védelmi miniszter és az IDF vezérkari főnöke, Roni Alsheikh volt rendőrfőnök, Yaacov Amidror a nemzetbiztonsági tanács volt vezetője, Tamir Hayman nyugalmazott vezérőrnagy, a katonai hírszerzés volt vezetője és Haim Tomer, a Moszad volt vezető tisztje írta alá.

„A közösségi médiaplatformok által bevezetett kifinomult algoritmusoknak köszönhetően a terrorista csoportok – a régiek és a feltörekvő csoportok egyaránt – ma már képesek elérni és mozgósítani új követőiket, hogy utcai késelésekkel vagy gázolásos merényletekkel járó terrorhullámokat hajtsanak végre, mindezt a terrorellenes ügynökségek radarja alatt” – áll a volt tisztviselők által aláírt támogatóbeadványban.

Túlélte az Iszlám Állam brüsszeli bombatámadását, most az eutanáziát választotta

Orvosi segítséggel vetett véget az életének egy 23 éves belga nő.