Izraeli professzor kapott kitüntetést Erdogantól

A Török Tudományos Akadémia (TUBA) most először adományozott tiszteletbeli kitüntetést egy izraeli professzornak. Az átadó ünnepségen Recep Tayyip Erdogan török elnök is részt vett.

A TUBA éves díjátadó ünnepségén a világ kutatóinak Törökországgal kapcsolatos tudományos eredményeit ünneplik. Idén a társadalomtudományi díjat a jeruzsálemi Héber Egyetem iszlám és közel-keleti tanulmányok tanszékének professzora, Amnon Cohen kapta az Izrael földjéről és Jeruzsálemről az oszmán uralom alatt végzett úttörő kutatásaiért.

A kitüntetéssel 30 000 dolláros ösztöndíj jár.

A 86 éves Cohen professzor alaposan tanulmányozta Izrael földjének zsidóságát az oszmánok uralma alatt – a birodalom Délkelet-Európától Nyugat-Ázsián és Észak-Afrikán keresztül húzódott, és a 14. század és a 20. század eleje között uralkodott a Szentföldön.

A díjat odaítélő bizottság közölte:

„Cohen professzor kutatásai nyomán több könyv is született Izrael 400 éven át tartó ellenőrzéséről. Megérdemelte a díjat, mivel sok éven át kiváló munkát végzett egy olyan területen, amely messze túlmutat az Isztambul, Antalya és a Balkán oszmán ellenőrzésén”.

Cohen professzor még az 1950-es években kezdte tudományos pályafutását a Héber Egyetemen. Előadásokat tartott szerte a világon, és az egyetem iszlám és közel-keleti tanulmányok tanszékének vezetője volt, könyveit több nyelvre is lefordították. További elismerései közé tartozik a 2007-es Izrael-díj, az állam legmagasabb kulturális kitüntetése.

Erdogan elnök anélkül üdvözölte Cohen professzort, hogy megemlítette volna az Izraellel fennálló kétoldalú kapcsolatokat. „Az Erdogan palotájában tartott ünnepség nagyon lenyűgöző volt” – mondta Cohen professzor.

„A Török Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagságával és a Földközi-tenger a középkorban című kitüntetéssel jutalmazott. Meghívást nyújtottam neki, hogy látogasson el egyetemünkre Jeruzsálembe, melyet ő lelkesen fogadott”.

Irit Lillian, Izrael törökországi nagykövete elmondta: „Ez a díj az Izrael és Törökország közötti együttműködést hangsúlyozza. A két ország civil társadalmai közötti kapcsolat egyedülálló jelentőséggel bír az orvostudomány, az akadémiai és a társadalomtudományok területén. A Cohen professzornak odaítélt díj egyértelműen jelzi az izraeli akadémiai élet eredményeinek törökországi elismerését”.

Netanjahu Erdogannak: A két ország közötti kapcsolatok új korszaka kezdődik

A két vezető utoljára 2013-ban beszélt egymással.