Demokrata képviselő: Izrael „apartheid által irányított terrorista rezsim”

Jaime Zahlaway Belsito demokrata párti massachusettsi képviselő múlt heti Twitter-bejegyzésében felszólította az Egyesült Államokat, hogy ismerje el, hogy Izrael egy „apartheid által irányított gengszter terrorista rezsim”.

„Az Egyesült Államoknak el kell ismernie, hogy az izraeli kormányzat egy apartheid által irányított gengszter terrorista rezsim, amelynek küldetése a palesztinok megölése”

– írta.

„A gyilkolásnak és a földfoglalásnak semmi köze az antiszemitizmushoz. Ez népirtás”.

Jamie Zahlaway Belsito 🇺🇦🇵🇸🇸🇾 on Twitter: „The US must acknowledge that the @Israel administration is an apartheid run thuggery terrorist regime on a mission to kill Palestinians. Killing and land taking has nothing to do with anti-semitism. It is genocide. / Twitter”

The US must acknowledge that the @Israel administration is an apartheid run thuggery terrorist regime on a mission to kill Palestinians. Killing and land taking has nothing to do with anti-semitism. It is genocide.

Belsito a massachusettsi Essex negyedik kerületét képviseli, melynek lakossága nagyjából 45 ezer fő.

Belsito megjegyzése az izraeli és a világ minden tájáról érkező mérsékelt és baloldali politikusok felhördülése közepette hangzott el, akik bírálták az újonnan megalakult izraeli kormányt, az ország történetének leginkább jobboldali, legvallásosabb kormányaként emlegetve azt.

A Palesztin Központi Statisztikai Hivatal 2020-as, a palesztin népességi statisztikákat áttekintő jelentése szerint az izraeliek által elkövetett népirtás vádjai ellenére „a palesztinok száma a világon több mint kilencszeresére emelkedett… a modern Izrael állam 1948-as megalapítása óta”. Ráadásul „több mint a felük 2019 végén a történelmi Palesztinában élt, ahol számuk elérte a 6,64 milliót”.

Az apartheid vádja rezonál az Amnesty International tavalyi, „Izrael apartheidje a palesztinokkal szemben” című jelentésére. A globális zsidó közösség és azon túl is sokan elítélték a jelentést, azt állítva, hogy az mélységesen tisztességtelen és előítéletes a zsidókkal és a zsidó állammal szemben.

Belsito korábban is tett cionistaellenes megjegyzéseket. Egy héttel a korábban említett tweet előtt a Twitteren azt írta, hogy

„elengedhetetlen, hogy a… kormányzat szembeszálljon ezzel az alt-right beiktatásra kerülő izraeli kormánnyal. A világ nem engedheti meg, hogy egy több mint 60 évtizedes népirtás folytatódjon, miközben továbbra is gyilkolják a palesztinokat, ledózerolják az otthonaikat és elfoglalják a földjeiket”.

Az, hogy Belsito azt írta, hogy Izrael több mint 60 évtizede (600 éve) folytat népirtást, valószínűsíthető, de nem bizonyos elírás.

Arról nem is beszélve, hogy 600 évvel ezelőtt az országot uraló mameluk muszlimok másodrendű állampolgárként kezelték a nem-muszlimokat, köztük a zsidókat is.

Victor Davis Hanson: Az új amerikai antiszemitizmus

„Most egy veszélyes új antiszemitizmus van divatban, elsősorban az afro-amerikaiak körében – különösen a prominens politikusok, hírességek és milliárdosok körében”.