Bepöccent az Emírségek és Kína Ben Gvir Templom-hegyi látogatásán

 az ENSZ Biztonsági Tanácsa nyilvános ülésének összehívását kérte, hogy megvitassák az al-Aksza mecset területén történt legutóbbi fejleményeket – közölték diplomaták kedden a Reuters hírügynökség szerint. Az ülésre valószínűleg csütörtökön kerül sor.

Az ülés összehívására vonatkozó kérés Itamar Ben Gvir nemzetbiztonsági miniszter kedd reggeli látogatását követi a Templom-hegyen.

Ben Gvir erős biztonsági intézkedések mellett érkezett kedden a Templom-hegyre, amelyben személyes testőrei és más rendőrtisztek is részt vettek.

Izraeli biztonsági tisztviselők figyelmeztették Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, hogy Ben Gvir látogatása jelentős eszkalációhoz vezethet a terroristákkal Júdea-Szamáriában és Gázában.

A miniszterelnöki hivatal egyik tisztviselője azonban visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a látogatás a zsidóság legszentebb helyének számító helyszínen a status quo megváltoztatását jelentené.

„Benjamin Netanjahu miniszterelnök elkötelezett amellett, hogy a Templom-hegyen szigorúan, változtatások nélkül fenntartsák a status quo-t. Nem hagyjuk, hogy a Hamász diktáljon nekünk.

A status quo értelmében az elmúlt években miniszterek mentek fel a Templom-hegyre, köztük Gilad Erdan közbiztonsági miniszter is, ezért az az állítás, hogy a status quo megváltozott, alaptalan”

– mondta a tisztviselő.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetségének szóvivője elítélte Ben Gvir látogatását, és közölte, hogy Tom Nides nagykövet „az izraeli kormánnyal folytatott megbeszélések során nagyon világosan fogalmazott a jeruzsálemi szent helyek status quójának megőrzésével kapcsolatban”.

Az izraeli nemzetbiztonsági miniszter ellátogatott a Templom-hegyre

Itamár ben Gvir látogatása során tiszteletben tartotta a status quo-t, mely szerint zsidók nem imádkozhatnak ott.