Újfasiszta párt évfordulós ünneplése miatt háborognak az olasz zsidók

Az olaszországi zsidó vezetők határozottan elítélték az ország parlamentjének elnökét, amiért megünnepelte a második világháború utáni korszak legjelentősebb olasz fasiszta pártja megalakulásának évfordulóját.

Ignazio La Russa – milánói szenátor, aki Giorgia Meloni miniszterelnök kormányzó Testvérek Olaszországért (FDI) pártját képviseli – felháborodást keltett, amikor az Instagramon közzétett bejegyzésében méltatta az Olasz Szociális Mozgalom (MSI) örökségét, megemlékezve az újfasiszta szervezet 1946. december 26-i megalakulásáról, amelyet Benito Mussolini egykori diktátor támogatói alapítottak. Mussolini alatt  1938-ban antiszemita törvényeket hoztak, melyek következtében a háború előtti, több mint 44 ezres olaszországi zsidó lakosságból közel 8 ezret meggyilkoltak.

„Apám emlékére, aki az Olasz Szociális Mozgalom egyik alapítója volt Szicíliában, és aki egész életében a szabad és demokratikus részvétel útját választotta az MSI-vel, hogy megvédje az olasz alkotmányt tiszteletben tartó eszméit”

– írta La Russa.

Eközben Meloni – aki novemberben az olasz zsidó vezetőkkel tartott találkozóján elítélte az antiszemitizmust – szintén méltatta az MSI-t.

„Úgy vélem, hogy az MSI jelentős szerepet vállalt a köztársaság történelmében azzal, hogy a [második világháborúból vereséget szenvedett] olaszok millióit a demokrácia irányába terelte”

– mondta Meloni az ANSA olasz hírügynökség által közölt kommentárjában, és kitartott amellett, hogy

szerinte az MSI valójában „a demokratikus jobboldal, a demokratikus és köztársasági Olaszország pártja”.

Giorgia Meloni Izrael támogatója

Az új olasz miniszterelnök elítéli pártja antiszemita múltját és kijelentette, hogy szoros szövetségesének tekinti Izraelt.

La Russának válaszolva Noemi Di Segni – az Olasz Zsidó Közösségek Szövetségének elnöke – megjegyezte, hogy

az olaszok is ünneplik „a köztársasági alkotmány kihirdetésének 75. évfordulóját, antifasiszta demokráciánk megerősítését”.

A La Repubblica hírportálban Di Segni rámutatott, hogy

„egyesek szerint valójában egy másik évfordulót ünnepelnek, az MSI megalapításának évfordulóját, a pártét, amely a fasiszta [Mussolini-] rezsim bukása után felvállalta az RSI, az olasz zsidók deportálásában aktívan közreműködő keményvonalas fasiszták kormányának ideológiai és politikai folytonosságát”.

Külön nyilatkozatban Ruth Dureghello – a Római Zsidó Hitközség elnöke – azt mondta, hogy

az Olasz Köztársaság „antifasiszta, és amikor az alkotmányra esküszünk, akkor ezt annak tudatában kell tennünk, hogy ebben a kérdésben többé nem lehet kétértelműség vagy ellentmondás”.

Hozzátette, hogy

„az olaszok számára az egyetlen modell, amelyre törekedni lehet, az antifasiszta mozgalmaké, amelyek áldozatos munkájukkal felszabadították Olaszországot a náci-fasiszta iga alól”.

15 éve még náci karszalagot viselt, most kormányzati posztra nevezték ki

Giorgia Meloni egyik frissen kinevezett miniszterhelyettese kényszerült magyarázkodásra.