15 éve még náci karszalagot viselt, most kormányzati posztra nevezték ki

Az olaszországi ellenzék elítélte, hogy egy olyan képviselőt neveztek ki kormánytagnak, akit egykor horogkeresztes náci karszalagot viselve fotóztak le.

Galeazzo Bignamit, akit Giorgia Meloni miniszterelnök Fratelli d’Italia (Olasz Testvérek) pártjának listájáról választottak be a parlamentbe, hétfőn nevezték ki infrastrukturális miniszterhelyettesnek.

A 47 éves ügyvédet 2005-ben fotózták le, amint náci karszalagot visel egy buliban.

Marco Furfaro ellenzéki törvényhozó Twitter-bejegyzésben elítélte kinevezését, mint „az alkotmány, a történelem, az emlékezet és a horogkereszt áldozatai elleni sértést, illetlenséget”.

„Szégyellje magát Giorgia Meloni”

– tette hozzá.

Bignami is reagált, azt mondta, hogy a 2005-ös fotó „privát környezetben” készült, amiért „többször is bocsánatot kértem”. A náci ideológiát „tiszta gonoszságnak” nevezve Bignami elítélte „a totalitarizmus minden formáját, valamint a demokrácia- és szabadságellenes megnyilvánulásokat”.

A múlt hónapban Meloni lett Olaszország első női kormányfője, miután pártja első lett a szeptemberi parlamenti választásokon. Az ő kormánya a második világháború óta a legjobban jobboldali, amely Rómában hivatalba lépett. Meloni koalíciójában Matteo Salvini bevándorlásellenes Liga pártja és Silvio Berlusconi volt miniszterelnök jobboldali Forza Italia pártja vesz még részt.

Az olaszországi zsidók nem aggódnak az új „fasiszta” miniszterelnök miatt

„A választások után nem az új kormánnyal, hanem az új ellenzékkel van a problémánk” – nyilatkozta JPostnak Riccardo Pacifici.