Az olaszországi zsidók nem aggódnak az új „fasiszta” miniszterelnök miatt

A világmédia intenzíven foglalkozott az olasz választásokkal és a jobboldali Giorgia Meloni győzelmével. A The Jerusalem Postnak nyilatkozó egyik zsidó közösségi vezető szerint azonban Meloni megválasztása „sokkal kevésbé drámai, mint amilyennek azt a média beállítja”.

„Meloni kapcsolatban áll a zsidó közösséggel, és nagyon pozitívan áll Izraelhez”

mondta a JPost egyik olaszországi zsidó forrása, hozzátéve, hogy az egyetlen probléma a pártja egyes (valóban fasiszta) tagjaival lehet.

Mindazonáltal a JPostnak nyilatkozó valamennyi zsidó közösségbeli forrás szerint Meloni azt mondta a zsidó vezetőknek, hogy tudja, hogy kihívással néz szembe a pártján belül, de ezt a harcot meg is kívánja küzdeni.

Meloni támogatta Izraelt, amikor a Hamász rakétákat lőtt rá Gázából. Mint ifjúsági miniszter volt rendszeresen meglátogatta a zsidó közösségeket, és pozitív kapcsolatokat ápolt velük.

„Meloni bátor volt, amikor kijelentette, hogy nem lehet fasiszta szimbólumokat használni és egyben a pártjának tagja lenni”

– mondta Riccardo Pacifici, a római zsidó közösség korábbi elnöke és az Európai Zsidó Szövetség jelenlegi olaszországi képviselője.

„Megígérte nekem, hogy meg fogja találni ezeket az embereket, akik nosztalgiával tekintenek a fasizmus iránt, és ki fogja tiltani őket a pártból”

– mondta a JPostnak, hozzátéve, hogy bár a zsidó vezetőknek elmondta a fasizmussal kapcsolatos szándékait, a kampánya során nem beszélt erről.

Giorgia Meloni Izrael támogatója

Az új olasz miniszterelnök elítéli pártja antiszemita múltját és kijelentette, hogy szoros szövetségesének tekinti Izraelt.

Pacifici szerint Meloni többek között azzal mutatta meg a fasizmussal szembeni hozzáállását, hogy támogatta Ester Mielit, egy zsidó szenátorjelöltet. Mieli a római zsidó közösség szóvivője volt, amikor Pacifici volt az elnök.

„Az a tény, hogy Ester a pártjának tagja a szenátusban, azt mutatja, hogy a tettei erősebbek a szavainál”

– mondta.

„Ha azt kérdezik tőlem, hogy szerintem őszinte-e, a válaszom igen”

– tette hozzá.

Pacifici azonban azt mondta, hogy kevésbé aggódik a hazájában várhatóan megalakuló új kormány miatt, sokkal inkább az ellenzék miatt.

„A választások után nem az új kormánnyal, hanem az új ellenzékkel lesz problémánk”

– mondta.

Pacifici megemlítette a progresszív pártok egyik tagját, Elly Schleint, egy amerikai askenázi zsidó lányát, aki nagyon kritikus Izraellel szemben. Schlein 2014-ben azt írta a Twitteren:

„Elég, elég, elég. Gáza, a halálos áldozatok száma 213-ra emelkedett, a tengerparton megölt gyerekek száma az izraeli bombázások miatt”.

Schleint az olasz Alexandria Ocasio-Corteznek (AOC) is hívják, és a Demokrata Párt Progresszív Olaszország listáján független képviselőjelöltként indult.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Jobboldali olasz győzelem esetén elismerik majd Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Matteo Salvini megerősített korábbi ígéretét.