Jobboldali olasz győzelem esetén elismerik majd Jeruzsálemet Izrael fővárosaként

Matteo Salvini „Liga” nevű pártja annak a jobboldali koalíciónak tagja, amely a legutóbbi közvélemény-kutatásokban közel 50 százalékos támogatottságot szerzett, és amely várhatóan megszerzi a mandátumok többségét a szeptember 25-i olaszországi parlamenti választásokon.

Az Izrael Hayom című újság kérdésére, hogy megválasztása esetén betartja-e „ígéretét, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és áthelyezi Olaszország nagykövetségét Jeruzsálembe”, Salvini – aki várhatóan vezető kormányzati szerepet kap, ha a jobboldali koalíció hatalomra kerül – megerősítette: „abszolút igen”.

„Szavamat adtam, teljes mértékben elköteleztem magam Izrael népe mellett, és szándékomban áll megtartani a szavamat”

– tette hozzá. Salvini 2018-ban, amikor belügyminiszterként és miniszterelnök-helyettesként tevékenykedett, szintén azt mondta, hogy támogatja Jeruzsálem elismerését Izrael fővárosaként.

A lap arra is rákérdezett, hogy pártja „elismeri-e Izrael jogát, hogy minden eszközt, beleértve a katonait is, felhasználjon annak megakadályozására, hogy Irán nukleáris arzenállal rendelkezzen”, Salvini azt válaszolta, hogy

„egy olyan demokráciának, mint Izrael, minden joga megvan ahhoz, hogy megvédje létét és szabadságát fenyegető bármilyen fenyegetéssel szemben”.

„Az atomfegyver az ajatollahok kezében veszélyes lenne az egész világra, és mindenáron meg kell állítani, még akkor is, ha nagyon szeretném, ha lenne diplomáciai megoldás”

– mondta Salvini, aki utalt egy 2020 elején az olasz szenátusban tartott antiszemitizmusról szóló rendezvényére is, „hogy feltárja, mi korunk igazi botránya”.

Az eseményre hónapokkal azután került sor, hogy az olasz jobboldali pártok tartózkodtak a szenátusban a gyűlöletet, rasszizmust és antiszemitizmust vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról szóló szavazáson, amelyet egy olasz holokauszttúlélő javasolt, aki elmondta, hogy a cenzúrával kapcsolatos aggályok miatt naponta szembesül az online antiszemitizmussal. A jobboldali pártok tartózkodása aggodalmat váltott ki a római zsidó közösség és a Vatikán részéről.

„Ebben a témában nagyon éberek vagyunk, senki sem beszél erről többet, mint mi”

– mondta Salvini az interjúban.

„Azokat, akik még mindig erős és aljas antiszemitizmust éreznek, emlékeztetni kell arra a fontos hozzájárulásra, amelyet a zsidóság adott az olasz és általában az európai történelemhez” – tette hozzá.

Kohncast: Vigyázó szemeiteket Giorgia Melonira vessétek!

Podcastünk 13. részében beszélünk ukrajnai háborús ködről, Alekszandr Dugin elleni merénylet-kísérletről, bemutatjuk Georgia Melonit és szót ejtünk az izraeli-török közeledésről.