Kiderült, hogy hova vezet Benjamin Netanjahu első külföldi útja

Benjamin Netanjahu miniszterelnök még ebben a hónapban az Egyesült Arab Emírségekbe utazik, ami új hivatali idejének első külföldi útja lesz – jelentette vasárnap az i24NEWS.

Mohamed bin Zajed Al-Nahjan sejk, az Egyesült Arab Emírségek elnöke szombaton gratulált Netanjahunak ahhoz, hogy hatodik alkalommal lépett hivatalba izraeli miniszterelnökként.

Netanjahu előző hivatali ideje alatt részt vett az Egyesült Államok által közvetített Ábrahám-egyezmény 2020. szeptemberi fehér házi aláírási ceremóniáján, amely normalizálta az Izrael, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein közötti kapcsolatokat. Később Marokkó és Szudán is csatlakozott az egyezményhez.

A megállapodás óta Izrael és az Egyesült Arab Emírségek kormányai közötti kapcsolatok felvirágoztak, többek között az év elején aláírtak egy szabadkereskedelmi megállapodást is a felek.

Szeptemberben pedig Abdullah bin Zajed Al-Nahjan sejk, az Egyesült Arab Emírségek külügyminisztere Izraelbe látogatott, ahol találkozott Jair Lapid miniszterelnökkel.

Netanjahu előző hivatali ideje alatt nem látogatott el az Egyesült Arab Emírségekbe. Utódja, Naftali Bennett 2021 decemberében tett hivatalos látogatást (első izraeli miniszterelnökként) az Egyesült Arab Emírségekben.

Igaznak bizonyultak a pletykák: izraeli légvédelmi rendszereket vesz Abu-Dzabi

Izrael sokáig nem akart légvédelmi rendszereket eladni az Emírségeknek, de végül beadta a derekát.