Elmarad a kereskedelmi háború? Bidenék egy ici-picit engedtek az EU-nak

Az inflációcsökkentő törvény új, elektromos járművekre vonatkozó adójóváírási rendelkezése fokozta a kereskedelmi feszültségeket az USA és más autógyártó országok között.

A Biden-kormányzat csütörtökön némi rugalmasságot jelzett azzal kapcsolatban, hogy miként hajtaná végre az új inflációcsökkentő törvényben az elektromos járművekre vonatkozó felülvizsgált adójóváírást, amely az Európai Uniót és más kereskedelmi partnereket felháborította – írja a Politico cikke.

A pénzügyminisztérium egy csütörtökön közzétett új „fehér könyvben” jelezte, hogy tágabb meghatározást fogadna el arra vonatkozóan, hogy mely országok rendelkeznek „szabadkereskedelmi megállapodással” az Egyesült Államokkal.

Ez segíthet néhány tengerentúli autógyártónak abban, hogy legalább az amerikai gyártású járműveket előnyben részesítő hitel egy részére jogosultak legyenek.

A minisztérium iránymutatást adott ki a tiszta haszongépjárművekre vonatkozó külön adókedvezményre vonatkozóan is, amely nem olyan szigorú, mint az új személygépkocsik értékesítésére vonatkozó. Ez lehetőséget biztosíthat a tengerentúli gyártók számára, olyan márkakereskedéseken keresztül, amelyek a fogyasztóknak lízingelik az autókat.

Az EU üdvözölte ezt a lépést, és mindkét fél számára előnyösnek nevezte.

Az EU ugyanakkor kijelentette, hogy továbbra is aggályai vannak az inflációcsökkentő törvényben szereplő fő elektromos járművekre vonatkozó adókedvezménnyel kapcsolatban, amely előírja, hogy az autók végső összeszerelésének az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Mexikóban kell történnie.

Emiatt sok importált autó nem jogosult a teljes, 7500 dolláros adójóváírásra, amelyet a fogyasztók új elektromos járművek vásárlása esetén kaphatnak. A pénzügyminisztérium márciusban tesz javaslatot az adójóváírásra vonatkozó részletesebb szabályra.

A pénzügyminisztérium válaszokat is közzétett az új adójóváírással kapcsolatos „Gyakran Ismételt Kérdések” listájára, hogy segítsen a gyártóknak és a fogyasztóknak eligazodni a bonyolult kérdésekben.

Joe Manchin szenátor (D-W.V.), aki kulcsszerepet játszott az adójóváírás végleges változatának kidolgozásában, amelyet Biden írt alá, bírálta a pénzügyminisztérium lépését, és sürgette a tisztviselőket, hogy szüneteltessék a végrehajtást. A pénzügyminisztérium értelmezése „a kiskapukat kereső vállalatok kívánságaihoz igazodik, és egyértelműen nem felel meg a törvény szándékának” – mondta.

Európa azzal vádolja Amerikát, hogy az európaiak kárára profitálnak a háborúból

Az EU tisztviselői támadják Joe Bident az egekbe szökő gázárak és a fegyvereladások miatt.