Elhunyt Barbara Walters, legendás zsidó tévés műsorvezető

Pénteken 93 éves korában elhunyt Barbara Walters, az ikonikus híradós és riporter – számolt be a Jerusalem Post. 

Az ABC News, ahol Walters rendszeresen szerepelt olyan műsorokban, mint a „20/20” és a „The View”, a halál okának megadása nélkül osztotta meg a hírt.

Mielőtt az 1970-es évektől a 2000-es évekig a világ egyik legkitartóbb és legtöbbet emlegetett műsorvezetőjévé vált, Walters a kelet-európai antiszemitizmus elől menekülő zsidó bevándorlók leszármazottai között nőtt fel.

2006-ban Walters a The Washington Postnak elmondta, hogy szülei nem voltak vallásosak, és gyerekkorában soha nem ünnepelte a zsidó ünnepeket. Megjegyezte azonban, hogy apja péntek este mindig hazajött a latin negyedbeli klubjaiból, amit ő a családi sábát hagyományának tekintett. Felnőttként minden évben karácsonyfát kezdett vásárolni, és azt hirdette, hogy szereti ezt az ünnepet.

Walters négyszer ment férjhez, három különböző zsidó férfihoz. Egy gyermeke született Lee Guber színházi impresszáriótól, aki követelte, hogy lányuk héber iskolába járjon. Merv Adelson producerrel kötött házassága alatt – 1981-84, majd 1986-92 között – azért ünnepelték a zsidó ünnepeket, „mert ez fontos volt neki” – mondta a Postnak.

Walters az 1970-es évek elején az NBC-nél végigjárta a ranglétrát, és 1974-ben a Today Show első női társ-műsorvezetője lett. 1976-ban az akkori „ABC Evening News” társ-műsorvezetője lett. Hosszú időn át a „20/20”, az ABC főműsoridőben sugárzott hírmagazinműsorának munkatársa lett, amely a CBS „60 Minutes” című műsorával versenyzett, majd 1997-től a „The View” társalapítója és társ-műsorvezetője lett.

Walters ismert volt őszinte interjúkészítési stílusáról – „Ő találta fel az intimitást a televízióban” – mondta egyszer az ABC egyik producere -, de az alanyait nyers, vágó kérdésekkel is megütötte.

Leghíresebb interjúi között olyan zsidó személyiségek szerepeltek, mint Monica Lewinsky, akit Walters a legnagyobb „fogásának” nevezett.

Walters szerezte az első közös interjút Anvar Szadat egyiptomi elnökkel és Menachem Begin izraeli miniszterelnökkel is, mielőtt 1979-ben befejezték volna a történelmi jelentőségű békemegállapodásról szóló tárgyalásokat.

Stílusát gyakran vitatták, többek között egyes kritikusok, akik szerint ő vezette be a hírek szórakoztatásként való kezelésének korszakát.

Whoopi Goldberg továbbra sem tekinti faji kérdésnek a holokausztot

Goldberg szerint a zsidók ellen irányult náci genocídium fehér emberek két csoportjáról szólt, és a zsidók nem faji hovatartozásuk miatt váltak célponttá.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.