Ehud Barak szerint „erőszakmentes lázadásra” van szükség az új kormány ellen

Ehud Barak volt miniszterelnök pénteken azzal vádolta a Benjamin Netanjahu vezette új kormányt, hogy az izraeli demokrácia megbuktatásán dolgozik, és azt mondta, hogy „a fasizmus jegyeit viseli magán”.

A 2012-ben elhunyt Amnon Lipkin-Shahak, az IDF vezérkari főnökének utódja emlékére rendezett megemlékezésen Barak azt mondta, hogy ha a Legfelsőbb Bíróság képtelennek bizonyul megvédeni Izraelt és demokráciáját a jobboldali koalícióval szemben, akkor Izrael polgárainak „erőszakmentes lázadást” kell szervezniük, hogy megbuktassák azt.

„Mint valaki, aki jól ismerte Amnont [Lipkin-Shahak], sejtem, mit mondana erről a kormányról – hogy törvényesen esküdött fel, de egyértelműen törvénytelenül cselekszik” – mondta Barak, aki 1999-ben legyőzte Netanjahut, hogy miniszterelnök legyen, és később Netanjahu alatt védelmi miniszterként szolgált.

„Ez a kormány a szemünk láttára hajt végre puccsot Izraelben, rasszizmusával, korrupciójával, az igazságszolgáltatás semlegesítésével, a rendőrség politizálásával és az IDF parancsnoki láncának aláásásával”

– mondta Barak.

„Azok, akik ki akarják húzni magukat a büntetőperek alól, összefogtak a rasszista messianistákkal, akik eltorzítják a judaizmust, a cionizmust és az emberiséget” – vádaskodott. – „Együtt buktatják meg a demokráciát”.

Barak azt követően szólalt fel, hogy Isaac Herzog elnök ugyanezen a rendezvényen felszólította az izraelieket, hogy ne vonják le azt a következtetést, hogy az ország halálra van ítélve, és mutassanak nagyobb hitet az izraeli demokrácia ellenálló képességében.

A bukott baloldal elviselhetetlen könnyűsége

Elkeserítő, hogy az izraeli bukott baloldal mennyire nem képes elviselni a vereséget: komolynak látszó emberek óvodás módjára hisztiznek mert elvették a játékszerüket – a hatalmat.