Régészeti vita Izraelben: néhányan kétségbe vonják egy lelet hitelességét

Komoly felzúdulást keltett izraeli akadémiai körökben egy régészeti felfedezés. A felhívást izraeli intézmények vezető régészei és kutatói írták alá, akik elítélik a tudományos ellenőrzés hiányát a közelmúltban „forradalmi és mindent megváltoztató” régészeti leletek és felfedezések sorozatával kapcsolatban, amelyeket a szakértői véleményezés előtt publikáltak a sajtóban és közösségi oldalakon – számol be róla a Times of Israel alapján a zsido.com

A petíciót több helyen is közzétették, többek között a Bar-Ilan Egyetem professzorának, Aren Maeirnek a blogján. A nyilatkozat általános „kutatói hitvallásként” íródott – konkrét kutatók megnevezése nélkül -, és jól alátámasztott, lektorált, tudományos folyóiratokban publikált kutatásokat sürget – írja a történetet összefoglaló cikkében az izraeli lap.

Az egész ügy a Jeruzsálemben felfedezett, kőbe vésett feliratok és azok értelmezése körül zajlik.

Egy szintén elismert tudós Ezékiás királyhoz köthető szövegeket talált. Bár a felhívás nem nevesít senkit, az elmúlt hónapokban csak egy izraeli kutató tett határozott állításokat a médiában ezzel kapcsolatban: Gershon Galil nyugalmazott professzor, a Haifai Egyetem zsidó történelem tanszékének korábbi vezetője. Amikor a The Times of Israel megkereste, Galil elismerte, hogy magát tekinti a nyílt levél célpontjának, amelyet szerinte „keserű” és „féltékeny” kollégák írtak, akik nekiestek, köztük Maeir professzor.

Galil azt állítja, hogy sikeresen megfejtette Ezékiás júdai király öt új feliratát, amelyek több száz betűt tartalmaznak. Galil Eli Shukron régésszel együtt tette a felfedezélst Jeruzsálem Dávid városa negyedében Ezékiás-alagútjának falába vésve.

„Bárcsak igaz lenne, és remélem, hogy igaz is. Ez mindent megváltoztatna, amit tudunk”

– mondta Maeir.

„De ez olyan, mintha azt mondanád, hogy megcáfoltad Einstein relativitáselméletét, de az eredményeket csak a Saturday Night Live című műsorban teszed közzé” – jegyezte meg a professzor.

Ha az állítások megerősítést nyernek, akkor ez a felirat a legkorábbi biblián kívüli szövegek egyike, vagy akár a héber Biblia egyik elméletileg elveszett könyve, a Júda királyainak krónikái is lehet. Ezek megváltoztathatják az egész ezzel foglalkozó tudományterületet.

A nyilatkozatban az izraeli akadémikusok azt is írják:

„Mint az mindenki számára világos, aki tudománnyal és kutatással foglalkozik, minden kutatás és felfedezés egyik alapja, hogy az eredményeknek a publikálás előtt át kell esniük egy szakértői véleményezési folyamaton, hogy ellenőrizzék a minőségét, javításokat és megjegyzéseket javasoljanak, és bizonyos esetekben elutasítsák a javaslatot. E folyamat nélkül a kutatás megfelelő ellenőrzés nélkül zajlik. Ráadásul a kutató kollégák (ebben az esetben a régészek és történészek) nem tudnak megfelelően meggyőződni ezeknek az állításoknak a tartalmáról, és adott esetben nem tudnak ellentmondani ezeknek.”

Gershon Galil azt tanácsolta mindazoknak, akik kételkednek benne, hogy „maradjanak csendben és várják meg a tudományos publikációt”.

Izraeli régészek teljesen feltárják a jeruzsálemi Siloáh-víztározót

A helyszín várhatóan a város egyik legfontosabb történelmi és turisztikai helyszínévé válik majd

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.