Netanjahu Izrael és a zsidó nép igaz barátjaként gyászolja az elhunyt pápát

Benjámin Netanjahu miniszterelnök szombat este részvétét fejezte ki a korábban 95 éves korában elhunyt XVI. Benedek pápa halála miatt, aki egykor Izraelben járt.

„Izrael minden polgára nevében mély részvétemet fejezem ki a keresztény világnak XVI. Benedek pápa elhunyta miatt”

– fogalmazott Netanjahu a hivatala által közzétett nyilatkozatban.

„Nagyszerű spirituális vezető volt, aki teljes mértékben elkötelezett volt a katolikus egyház és a zsidó nép közötti történelmi megbékélés mellett, és ezt a hagyományt folytatta 2009-es történelmi látogatásával Izraelben”

– mondta a miniszterelnök.

„A vele való találkozásom során meleg szavakkal beszélt a kereszténység és a zsidóság közös örökségéről és azokról az értékekről, amelyeket ez az örökség adott az egész emberiségnek. Izrael állam és a zsidó nép igaz barátjaként fogunk rá emlékezni”

– tette hozzá Netanjahu.

Pope Benedict xvi – Israel May 2009 – Day 1

http://www.holyland-pilgrimage.org „I take my place in a long line of Christian pilgrims to these shores, a line that stretches back to the earliest centuries of the Church’s history and which, I am sure, will keep and continue long into the future.” This clip, Presented by the Israeli Ministry of Tourism – covers papal’s first day in the holy land.

A német emeritus pápa csendes életet élt a Vatikán területén található egykori kolostorban azóta, hogy 2013 februárjában sokkoló döntést hozott lemondásáról.

Egészségi állapota már régóta romlott, de a Vatikán szerdán nyilvánosságra hozta, hogy állapota megromlott, utódja, Ferenc pápa pedig arra szólította fel a katolikusokat világszerte, hogy imádkozzanak érte.

Szombaton a Vatikán bejelentette halálát.

2009. májusi izraeli és ciszjordániai látogatásán XVI. Benedeket először a Ben Gurion repülőtéren Netanjahu és az akkori elnök, Simon Peresz fogadta, mielőtt Jeruzsálembe utazott volna.

Jeruzsálemben az elnöki rezidencián ünnepélyes fogadásra került sor, majd a pápa később részt vett a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen tartott ünnepségen.

Ötnapos látogatásának második napján a főváros óvárosában a Templom-hegyet és a Nyugati falat látogatta meg.

Találkozott továbbá Izrael két főrabbijával, felkereste Jeruzsálem több keresztény helyszínét, és bejárta az észak-izraeli Názáretet.

Ciszjordániában XVI. Benedek találkozott Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével, és ellátogatott Betlehem környékére.

Benedek temetése várhatóan a Vatikánban lesz, Ferenc elnökletével.

Elhunyt XVI. Benedek, a nyugdíjas pápa

Benedek volt az első német pápa 1000 év óta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.