Elhunyt XVI. Benedek, a nyugdíjas pápa

Meghalt XVI. volt pápa, Benedek szombaton a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban – közölte a Szentszék szóvivője.

„Fájdalommal értesítem Önöket, hogy a mai napon 9 óra 34 perckor a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban elhunyt XVI. Benedek emeritus pápa. További tájékoztatást a lehető leghamarabb adunk”

– áll a szóvivő írásos közleményében. Benedek utolsó éveit is a kolostorban töltötte, ahol utódja, Ferenc pápa is gyakran meglátogatta – számolt be a BBC.

95 éves korában halt meg vatikáni rezidenciáján – jelentette a BBC. Nyolc évig vezette a katolikus egyházat, egészen 2013-ig, amikor egészségügyi problémák miatt le kellett mondania.

A Vatikán szerdán közleményben tudatta, hogy a volt pápa egészségi állapota hirtelen „megromlott”. Bejelentése több forrás szerint is sokkolta a katolikus világot, és egyben az első pápává tette őt, aki lemondott XII. Gergely 1415-ös lemondása óta.

„Szeretnék mindenkitől egy különleges imát kérni Benedek emeritus pápáért, aki csendben fenntartja az egyházat”

– mondta Ferenc, aki egyben leváltotta őt a katolikus egyházfői székben.

Az orvosok haláláig folyamatosan figyelemmel kísérték az állapotát – jelentette a Sky News. A jelentés idézte Westminster katolikus érsekét is, aki Benedek halálának bejelentése előtt azt mondta, hogy a volt pápára úgy fognak emlékezni, mint „a 20. század egyik nagy teológusára”.

A Vatikán közölte, hogy holtteste hétfőtől a Szent Péter-bazilikában nyugszik. A Vatikánban aprólékosan kidolgozott szertartások vannak arra, hogy mi történik egy uralkodó pápa halála után, de egy korábbi pápa esetében nincs nyilvánosan ismert szertartás.

Benedek volt az első német pápa 1000 év óta.

Benedek pápa temetésére január 5-én, csütörtökön kerül sor a Szent Péter téren, és Ferenc pápa fog elnökölni – közölte Matteo Bruni vatikáni szóvivő szombaton.

Kutatások szerint XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról

Német tudósok a Vatikán archívumait kutatva találtak egy levelet, amely bizonyíthatja, hogy XII. Piusz pápa tudott a zsidók tömeges legyilkolásáról Varsóban és Lvivben, de erről hallgatott.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.