Az ENSZ a 2022-es évet úgy zárta, hogy még belerúgott Izraelbe

Az ENSZ Közgyűlése pénteken jóváhagyta azt a határozatot, amelyben arra kéri a Nemzetközi Bíróságot, hogy mérlegelje az izraeli-palesztin konfliktust, az izraeli „annektálást” és „a megszállás jogi státuszát” – számolt be az Ujkelet.live

Az ENSZ Közgyűlés 87 igen szavazattal, 26 nem és 53 tartózkodás mellett szavazta meg az intézkedést.

כאן חדשות on Twitter: „ההחלטה באו”ם | בישראל מרוצים מצמצום מספר המדינות שתמכו בבחינת התנהלות המדינה בשטחים. ממשרד החוץ נמסר: „יש שינוי בהרבה מדינות”לידיעה המלאה >>> https://t.co/YAAywLPrWb@gilicohen10 (צילום: סוכנויות הידיעות) pic.twitter.com/uAoCffnWAM / Twitter”

ההחלטה באו”ם | בישראל מרוצים מצמצום מספר המדינות שתמכו בבחינת התנהלות המדינה בשטחים. ממשרד החוץ נמסר: „יש שינוי בהרבה מדינות”לידיעה המלאה >>> https://t.co/YAAywLPrWb@gilicohen10 (צילום: סוכנויות הידיעות) pic.twitter.com/uAoCffnWAM

A határozat ellen szavazott többek között Izrael, Ausztrália, Ausztria, Csehország, Kanada, Olaszország, Németország, Magyarország és az Egyesült Államok.

Igennel szavazott: Bahrein, Egyiptom, Jordánia, Kína, Lengyelország, Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek és Marokkó stb.

Tartózkodott: Franciaország, Brazília, Dánia, Finnország, Japán, Hollandia, Svédország és Svájc.

A határozat elleni és a tartózkodó szavazatok együttesen 79 országot tettek ki, ami a szokásosnál kisebb támogatottságot jelent egy Izrael-ellenes intézkedés esetében a Közgyűlésben.

A 193 nemzetből álló gyűlés néhány tagja, köztük Ukrajna, nem szavazott. Kijev novemberi támogatása a határozat mellett az ENSZ Speciális Politikai és Dekolonizációs Bizottságban (Negyedik Bizottság) diplomáciai viszályt váltott ki Ukrajna és Izrael között.

„A palesztin nép és a megszállt területek más arabjainak jogait érintő izraeli gyakorlatok és telepes tevékenységek” című állásfoglalás „sürgősen” a Nemzetközi Bíróság véleményét kéri az izraeli-palesztin konfliktus és az izraeli „annektálás” ügyében.

Kéri, hogy a hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság „sürgősen adjon tanácsadói véleményt a palesztin terület hosszan tartó izraeli megszállásáról, betelepítéséről és annektálásáról”.

Vizsgálatra szólít az olyan izraeli intézkedések ügyében, amelyek „Jeruzsálem szent városának demográfiai összetételének, jellegének és státusának megváltoztatására irányulnak”. Kijelenti, hogy Izrael „diszkriminatív jogszabályokat és intézkedéseket fogadott el”.

Felszólítja a bíróságot, hogy a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával összhangban mérlegelje a konfliktust.

A bíróság – az ENSZ szerve, elkülönül a Nemzetközi Büntetőbíróságtól, amely szintén Hágában található -, legutóbb 2004-ben adott ki tanácsadói véleményt a konfliktussal kapcsolatban.

Pénteken korábban Gilád Erdán izraeli ENSZ-nagykövet elítélte a testületet az állásfoglalásért, és „erkölcsi szégyenfolt”-nak nevezte a világszervezetre. Azzal érvelt, hogy a szavazás delegitimálja és démonizálja Izraelt, többek között azzal, hogy a Templom-hegyet csak arab nevén, Haram al-Sarif említi.

Az állásfoglalás a Templom-hegyre a „megszállt palesztin terület, beleértve Kelet-Jeruzsálemet” részeként hivatkozik.

„Egyetlen nemzetközi szervezet sem dönthet úgy, hogy a zsidó nép ‘megszálló’ saját hazájában. Teljesen illegitim minden olyan bírói testület döntése, amely az erkölcsileg nulla és átpolitizált ENSZ-től kapja felhatalmazását”

– mondta Erdan pénteki közleményében.

Erdán nem jelent meg a szavazáson a sábát miatt. Az Egyesült Államok képviselője szavazott Izrael nevében a határozat ellen.

Az ENSZ csak muszlim Templom-hegyet ismer

Az Egyesült Nemzetek Általános Közgyűlése olyan határozatot fogadott el, amely a jeruzsálemi Templom-hegyre kizárólag muszlim nevén, Haram al-Sharif-ként hivatkozik.