Moszkva felvázolta, milyen feltételeket nem fogad el a béke érdekében

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter csütörtökön elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „békeformuláját” mint a tárgyalások alapját, három olyan feltételt szabva, amelyet Moszkva nem fogad el.

„Nyilvánvaló, hogy Kijev nem áll készen a párbeszédre” – idézte Lavrovot a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség.

„Mindenféle elképzeléseket és „békeformulákat” terjesztve elő, Zelenszkij azt az illúziót dédelgeti, hogy a Nyugat segítségével elérheti csapataink kivonását az orosz területről Donbász, Krím, Zaporizzsja és Herszon régióból, a jóvátételek kifizetését Oroszország részéről, valamint a nemzetközi bíróságok és hasonlóknak való behódolást.

Természetesen ilyen feltételek mellett senkivel sem fogunk tárgyalni” – tette hozzá Lavrov.

Zelenszkij a világ vezetőihez intézett virtuális beszéde során terjesztette elő 10 lépésből álló „békeformuláját” G20-as csoport novemberi, indonéziai Balin tartott csúcstalálkozóján.

„Meggyőződésem, hogy eljött az idő, amikor az orosz pusztító háborút meg kell és meg lehet állítani”

– mondta Zelenszkij a világ legnagyobb gazdaságainak vezetői előtt, beszédének leirata szerint.

Az általa felvázolt 10 lépés a következő: sugárzás- és nukleáris biztonság; élelmezésbiztonság; energiabiztonság; minden fogoly és deportált személy szabadon bocsátása; az ENSZ Alapokmányának végrehajtása és Ukrajna területi integritásának és a világrend helyreállítása; az orosz csapatok kivonása és az ellenségeskedések beszüntetése; az igazságszolgáltatás helyreállítása; az ökocídium elleni fellépés; az eszkaláció megakadályozása; és végül a háború befejezésének megerősítése.

A békeformula „életek ezreit mentené meg” – mondta Zelenszkij.

„Helyreállítja a nemzetközi jog érvényességét. Újjáéleszti a biztonsági architektúrát. Vissza fogja adni a globális stabilitást, amely nélkül az egész világ szenved. Lényegében – ez az, amiért a világ becsületes országai együttműködnek”.

Oroszország azonban azt állította, hogy Ukrajnának el kell fogadnia négy régiójának – Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja – szeptemberi elcsatolását, a Vlagyimir Putyin orosz elnök által kiírt nemzetközileg érvénytelennek tekintett népszavazásokat követően.

Nem létezhet olyan béketerv, „amely nem veszi figyelembe az orosz területre vonatkozó mai realitásokat, négy régió Oroszországhoz való csatlakozásával” – mondta szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Dmytro Kuleba ukrán külügyminiszter az Associated Pressnek adott hétfői interjújában azt mondta, Kijev reméli, hogy februárban „békecsúcsot” tartanak a folyamatban lévő konfliktus lezárása érdekében.

Putyin vasárnap azt állította, hogy Ukrajna elutasítja a béketárgyalásokat. Az orosz állami televíziónak azt mondta, hogy „kész tárgyalni valamilyen elfogadható eredményről a folyamat minden résztvevőjével”.

EPA/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY PRESS SERVICE

(Newsweek)

„Oroszország most gyengébb, Irán pedig megpróbálja ezt kihasználni”

Elemzők szerint Teherán előnyös helyzetben van a két ország közötti tárgyalások során.