A törökök megcsinálják a Shtisel muszlim verzióját

A haredi zsidókra összpontosító izraeli tévésorozat muszlim verziót kap – írja az Arutz 7.

Az „Ömer” című új sorozat gyártása megkezdődött, és valamikor 2023-ban mutatják be a török STAR TV-n – jelentette a török média.

A sorozat cselekményéről nem sokat tudni. Egy trailer azt ábrázolja, hogy a Selahattin Paşali által alakított főhős, Ömer egy mecset kapujában áll, és látszólag az egyik oldalon egy imám, a másikon egy – fedetlen hajú – nő hívásai között áll, miközben a háttérben a szintén Paşali által énekelt iszlám imahívás szólal meg.

Az iszlámban a nőknek nyilvánosan el kell fedniük a hajukat, így a képek azt sugallják, hogy a műsor fő témája az lehet, hogy Ömer a vallási hagyomány és a világiasság között választ. A Shtisel című sorozatban, amely 2014-ben debütált az izraeli televízióban, és amelyet széles körben dicsértek a jeruzsálemi haredi közösségben élő szereplők mindennapi életének bemutatásáért, nem ez volt az egyik központi feszültség.

Ennek ellenére Paşali karakterét Michael Aloni karakteréhez, Akivához hasonlítják a „Shtisel”-ben, egy imám karakterét pedig a Shtisel család pátriárkájához, Shulemhez.

A sorozat női főszereplőjét, Gökçe Bahadirt a zsidó és izraeli közönség egy része felismerheti: Tavaly ő játszotta a főszerepet a török Netflix „The Club” („Kulüp”) című sikersorozatában, amely egy szefárd-zsidó családot követ végig az 1940-es és 1950-es évek Isztambuljának politikai zűrzavarában.

A török sorozatok, amelyeket gyakran a török „dizis” kifejezéssel emlegetnek, már régóta népszerűek Izraelben.

Az egyik show, az „Isztambul menyasszonya” („Istanbullu Gelin”) – amelyet ugyanaz a rendező rendezett, mint a „Klubot”, Zeynep Gunay Tan, és ugyanaz a produkciós cég gyártotta, mint az „Ömert” – 2018-ban szenvedélyes izraeli rajongótáborra tett szert, írja a Haaretz.

A Jerusalem Post szerint több mint 600 000 izraeli látogatott Törökországba a múlt nyáron, ami rekordot jelent.

Tavaly arról számoltak be, hogy készül a „”Shtisel”” amerikai változata, amelyet az elismert filmrendező, Kenneth Lonergan rendezne.

A Shtisel készítője Herzl Tivadarról csinál sorozatot

Az izgalmas projekt lehet a következő nagy izraeli siker.