Antiszemita definíciót adott a „zsidó” szóra a Google

A Google, a világ legszélesebb körben használt keresőmotorja széles körű felháborodással szembesült amiatt, hogy a „zsidó” kifejezés definícióinak listáján első találatként egy antiszemita toposz szerepelt.

„Valakivel zsugori vagy kicsinyes módon alkudozni”

– állt az első találat, azzal a magyarázattal, hogy a „zsidó”, a zsidó nép tagját leíró főnév először a 19. században alakult át becsmérlő szitokszóvá, hogy felidézze „a régi sztereotípiákat, amelyek a zsidó embereket a kereskedelemmel és a pénzkölcsönzéssel hozták összefüggésbe”.

Kedd délután óta úgy tűnik, hogy a definíció megváltozott: a „zsidó” mostantól „annak a népnek és kulturális közösségnek a tagja, amelynek hagyományos vallása a judaizmus, és akik származásukat az ősi héber Izrael népén keresztül Ábrahámig vezetik vissza”.

StopAntisemitism on Twitter: „When one enters „jew” into the Google search engine, a grotesque antisemitic trope comes up. This is in unacceptable @Google pic.twitter.com/zuYkUy2ssO / Twitter”

When one enters „jew” into the Google search engine, a grotesque antisemitic trope comes up. This is in unacceptable @Google pic.twitter.com/zuYkUy2ssO

Az antiszemita meghatározás, amelyről először a StopAntisemitism, amerikai székhelyű megfigyelőcsoport számolt be, széles körű felháborodást váltott ki az interneten, és a zsidó közösségben sokan csodálkoztak azon, hogy a keresőmotor miért ad elsőbbséget a zsidó nép elleni gyalázkodásnak a klasszikus, nem antiszemita kifejezésekkel szemben, amelyek leírják, kik is ők valójában.

„Ha valaki beírja a Google keresőjébe, hogy ‘zsidó’, egy groteszk antiszemita toposz jelenik meg”

– tweetelte a Stop Antisemitism kedden.

„Ez elfogadhatatlan”.

2017-ben a Google frissítette a keresőmotor találatait a „holokauszt történészek” kifejezésre, miután a Rágalmazásellenes Liga (ADL) megjegyezte, hogy a kereső holokauszt-tagadók képeit és profiljait hívja elő, köztük David Irvinget, a hírhedt náci történészt és David Hoggant, aki A hatmillió mítosz című könyvet írta. Mindkét férfit Deborah Lipstadt 1993-ban megjelent, A holokauszt tagadása című könyvében tárgyalta.

Rehabilitálnák a „Jude” megnevezést a német zsidók

A németországi zsidó közösség vezetője bírálta az ország vezető szótárának azt a javaslatát, hogy a „zsidó” szó helyett használjanak alternatív kifejezéseket, mert a kifejezés „dis