Elkapták a jeruzsálemi robbantót

A Sabak biztonsági szolgálat és az izraeli rendőrség kedden közölte, hogy a biztonsági erők letartóztattak egy izraeli arab, Iszlám Állam dzsihadista csoporttal szimpatizáló férfit, a múlt hónapban Jeruzsálemben elkövetett halálos kettős robbantásos terrortámadással kapcsolatban — értesült az ujkelet.live.

A november 23-i támadásban a 26 éves Eszlam Fruk két bombát robbantott két buszmegállóban, a főváros bejárata közelében. A támadásokban két izraeli – a 16 éves Aryeh Schupak és az 50 éves Tadese Tashume Ben Ma’ada – meghalt, és több mint 20-an megsebesültek.

Fruk, a kelet-jeruzsálemi Kafr ‘Akab izraeli lakosa, aki többnyire Ramallah térségében élt, az Iszlám Államhoz való kötődése miatt követte el a támadást.

A Sabak szerint a terrorista gépészmérnök, egyedül cselekedett, és az internetről származó útmutatók segítségével készítette el a támadásban használt bombákat.

Fruk egy harmadik bomba felrobbantására törekedett, miközben a biztonsági és egészségügyi erők ellátták az áldozatokat a második támadás helyszínén, de technikai problémába ütközött, és végül nem helyezte el a robbanóeszközt.

A támadást követő napokban a biztonsági erők a júdeai Maále Adumim telep közelében több olyan tárgyat találtak, amelyeket a terrorista valószínűleg a támadás során használt, köztük egy elektromos robogót, sisakot, tartalék ruhákat – amelyeket a támadás előtt, alatt és után használt – és öt csőbombát.

A cikk folytatása itt olvasható.

Folytatódik a hajtóvadászat a jeruzsálemi robbantó után

A rendőrség pénteken közölte, hogy megerősített erők maradnak Jeruzsálemben.