Százezer új vírust fedeztek fel

Mintegy 100 ezer új vírust azonosítottak egy izraeli vezetésű vizsgálat során, ami kilencszeres növekedést jelent az ismert ribonukleinsav (RNS) vírusok számában – jelentette be hétfőn a Tel Aviv-i Egyetem.

A kutatók új technológiát alkalmaztak több ezer globális – talajból, óceánokból, tavakból, szennyvízből, gejzírekből és más ökoszisztémákból vett – minta adatainak bányászására a felfedezéshez, amely véleményük szerint segíthet a mikrobaellenes gyógyszerek kifejlesztésére irányuló erőfeszítések fellendítésében és a mezőgazdaság védelmében a káros gombákkal és parazitákkal szemben.

Olyan eszközt is kifejlesztettek, amellyel meg tudták különböztetni az RNS-vírust a gazdaszervezet genetikai felépítésétől, majd rekonstruálták, hogyan fejlődött a vírus a különböző gazdaszervezetekhez való alkalmazkodáshoz – mondta Uri Neri doktorandusz, aki a TAU professzorának, Uri Gophnának a felügyeletével vezette a tanulmányt.

A tanulmány eredményeit – amelyet az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetekkel és az amerikai Energiaügyi Minisztérium Közös Genomikai Intézetével, valamint a franciaországi Pasteur Intézettel együttműködésben végeztek – szeptemberben publikálták a Cell című szakfolyóiratban.

Míg egyes vírusok betegségeket okozhatnak az emberekben, mint például a koronavírus, „a vírusok túlnyomó többsége nem árt nekünk, és baktériumsejteket fertőz – némelyikük még a testünkben is él, anélkül, hogy tudnánk róla”

– jegyezte meg a TAU közleménye, amelyben közzétették a tanulmányt.

A kutatók azonosították azokat a konkrét organizmusokat, amelyeket az új vírusok valószínűleg megtámadnak, és az eredmények várhatóan segítenek majd a mezőgazdaságot fenyegető baktériumok, gombák és kártevők elleni hatékony elhárítószerek kifejlesztésében.

Gophna, aki segített a tanulmány elkészítésében, megjegyezte, hogy „a DNS-vírusokhoz képest az RNS-vírusok sokfélesége és szerepe a mikrobiális ökoszisztémákban nem jól ismert”.

„Tanulmányunkban azt találtuk, hogy az RNS-vírusok nem szokatlanok az evolúciós tájképben, sőt, bizonyos szempontból nem is különböznek annyira a DNS-vírusoktól”

– magyarázta.

„Ez megnyitja az utat a jövőbeli kutatások előtt, és annak jobb megértése előtt, hogy a vírusokat hogyan lehet hasznosítani az orvostudományban és a mezőgazdaságban.”

Izraeli tudósok szerint a baktériumok kulcsfontosságúak lehetnek a vírusfertőzések gyógyításában

A kutatást vezető izraeli tudós szerint a mostani felfedezések „a különböző vírusos megbetegedéseket, sőt, talán még a jelenlegit is kezelni képes gyógyszerekhez vezethetnek”.