Forrósodik a talaj a balkáni puskaporos hordó alatt

Fokozott készültségbe helyezték a szerb hadsereget hétfő este a Koszovóban történt lövöldözések és robbantások miatt.

„Szerbia elnöke (…) elrendelte, hogy a szerb hadsereg a legmagasabb szintű harckészültségben, vagyis a fegyveres erő alkalmazásának szintjén legyen”

– közölte Milos Vucevic védelmi miniszter. Aleksandar Vucic utasítást adott arra is, hogy a szerb katonák számát a határtérségben 1500-ról 5000-re növeljék – tette hozzá.

Milan Mojsilovic szerb vezérkari főnök elmondta, hogy az államfő a koszovói határra vezényelte őt. Korábban a Pink Televízióban úgy nyilatkozott, hogy a koszovói helyzet „rendkívüli összetettsége” miatt „a szerb hadsereg jelenlétére van szükség a közigazgatási vonal mentén”. Ez utóbbi kifejezést a szerb hatóságok a koszovói határ megjelölésére használják.

A szerb belügyminisztérium bejelentette, hogy minden alakulatot a vezérkari főnök parancsnoksága alá rendelnek.

Szerbia nem ismeri el a zömmel albánok lakta, korábbi déli tartományának függetlenségét, amelyet a koszovói albánok 2008-ban egyoldalúan nyilvánítottak ki.

Az Egyesült Államok különleges erőket telepít a Balkánra

Edi Rama albán miniszterelnök „fantasztikus hírnek” nevezte, hogy Albánia fog otthont adni az amerikai erőknek.

A NATO parancsnoksága alatt működő békefenntartó erő (KFOR) szerint vasárnap este az észak-koszovói Zubin Potok városban lövöldözés volt egyik járőrük közelében. Nem sérült meg senki, a NATO vizsgálja az eset körülményeit.

Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter azt állította, hogy a KFOR járőreit megtámadták.

November elején a koszovói rendőrségbe beosztott szerb rendőrök százai, valamint bírák, ügyészek és más köztisztviselők tömegesen felmondtak, hogy tiltakozzanak a pristinai kormány – később felfüggesztett – határozata ellen, amely megtiltotta a Koszovóban élő szerbeknek a szerb rendszámtáblák használatát.

Ana Brnabic szerb miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy

a koszovói helyzet „a fegyveres konfliktus határára jutott”.

A koszovói konfliktus csak Putyin elterelése lenne az ukrajnai eseményekről?

Putyin úgy gondolja, hogy egy Szerbia és Koszovó közötti válság kirobbantásával elkerülheti az Egyesült Államokkal való komolyabb konfrontációt Ukrajna miatt.