Az Egyesült Államok különleges erőket telepít a Balkánra

Az Egyesült Államok Európai Különleges Műveleti Parancsnoksága (SOCEUR) úgy döntött, hogy Albániába telepít egy SOF-parancsnokságot – írja az 1945. 

David H. Tabor vezérőrnagy, a németországi Stuttgartban állomásozó SOCEUR parancsnoka elmondta, hogy ez a lépés a NATO valamennyi partnerének előnyére válik abban az esetben, ha a térségben feszültté válik a hangulat.

Jelenleg az Egyesült Államok mintegy 600 katonát állomásoztat Koszovóban.

„A Balkánon belüli gyors mozgásra és kiképzésre való képesség, szoros együttműködésben más szövetséges és partnererőkkel, Albániát tette a legjobb helyszínné erre a feladatra” – mondta Tabor.

„Albánia továbbra is fontos NATO-szövetséges és értékes biztonsági partner marad, mind regionális, mind globális szinten” – tette hozzá.

Edi Rama albán miniszterelnök megerősítette, hogy az Egyesült Államok felállítja a különleges erők új előretolt műveleti bázisát (FOB), és „fantasztikus hírnek” nevezte.

Azáltal, hogy a különleges erőket Albániában helyezik el, lehetővé teszik, hogy az amerikai és a partner erők csapatai, Görögország, Koszovó, Montenegró, Bosznia, Észak-Macedónia, valamint Szerbia közvetlen közelében helyezkedjenek el, ahol az orosz befolyás erős.

Az elhelyezkedés továbbá hozzáférést biztosít a NATO-csapatok számára az Adriai- és a Jón-tengerhez.

Albánia 2009 óta tagja a NATO-nak, és csapatokat bocsátott az amerikai koalíció rendelkezésére Afganisztánban.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Berlin és Moszkva kapcsolatának Ukrajna és a balti államok ihatják meg a levét

Bármi is történik a következő hetekben Ukrajnában, az hosszú távon kihatással lesz egész Európa biztonságára nézve.