Legújabb Twitter-akták: ezúttal Ukrajna került terítékre

Szombaton Matt Taibbi újságíró közzétette a Twitter-akták egy újabb részletét, amelyből kiderült, hogy az amerikai kormány „folyamatos kapcsolatban állt” számos tech-céggel a cenzúrára irányuló összehangolt erőfeszítéseik során, és kifejezetten az Ukrajnát vagy a Covid vakcinát kritizáló fiókokat vettek célba.

Az újságíró képernyőfotókat osztott meg, amelyek állítása szerint hírszerzési jelentések fotói, amelyek olyan fiókokat soroltak fel, amelyek Ukrajna ellenes narratívát, és orosz propagandát terjesztettek. Egy dokumentum például egy feltételezett orosz trollfarm megfigyeléséről szólt, amely „dezinformációt terjesztett a Twitteren az amerikai és az ukrán kormányról, hogy támogassa az ukrajnai orosz akciókat”, közvetlenül az oroszok februári ukrajnai inváziójának kezdete körül.

„Sokan kíváncsiak arra, hogy az internetes platformok kapnak-e utasításokat a hírszerző ügynökségektől a külpolitikai hírek moderálására vonatkozóan. Úgy tűnik, a Twitter igen, bizonyos esetekben a FITF/FBI révén”

– írta Taibbi.

„Orosz troll-farmok megfigyelése”

„Az egyik jelentés szerint egy „ukránok által elkövetett állítólagos jogsérelmeket dokumentáló” honlapot orosz ügynökök irányítanak. A fiókok kétes eredetéről szóló információk igazak lehetnek. De az is lehet, hogy a bennük szereplő információk egy része – a neonácikról, a donbászi jogsérelmekről, sőt még a saját kormányunkról is – igaz. Blokkolnunk kellene az ilyen anyagokat?” – írta Taibbi.

Bár az egyes hírszerzési jelentések eredete nem volt teljesen egyértelmű, Taibbi idézte John Kiriakou volt CIA-ügynököt és informátort, aki kifejezte meggyőződését, hogy felismerte a formázás egy részét.

Az újságíró hozzátette, hogy a CIA „még nem nyilatkozott a Twitterhez hasonló technológiai cégekkel való kapcsolatának természetéről.

A Twitter-akták legújabb csomagját itt olvashatja. 

(The Daily Wire, The Post Millennial)

Leleplezett cenzúra – így fogott össze a Twitter a konzervatívok ellen

Összefoglalónk az eddigi nyilvánosságra hozott Twitter-aktákról.