Kína „csapásmérő hadgyakorlatokat” tartott Tajvan térségében

Kína tengeri, illetve légi „csapásmérő hadgyakorlatokat” tartott Tajvan térségében vasárnap „válaszul az Egyesült Államok és az önálló kormányzattal rendelkező sziget provokációjára”- közölte vasárnap a kínai hadsereg.

„Mindez határozott válasz az Egyesült Államok és Tajvan elharapódzó összejátszására és provokációjára” – áll a közleményben, amely nem említett erre vonatkozóan részleteket.

„A műveleti területen működő erők minden szükséges lépést megtesznek, hogy határozottan megvédjék a nemzeti szuverenitást és a területi egységet” – tette hozzá.

Tajpej szerint az újabb hadgyakorlatok mutatják, hogy a pekingi vezetés a regionális biztonság megsemmisítésén és a tajvani lakosság megfélemlítésén fáradozik.

A tajvani védelmi minisztérium szerint Kína cselekményeivel „újfent rávilágított azon mentalitására, hogy a vitákat erővel, valamint a regionális béke- és stabilitás lerombolásával próbálja megoldani”. A tajvani-amerikai együttműködés hozzájárul az indiai-csendes-óceáni térség szabadságához, békéjéhez és stabilitásához, Tajpej pedig önvédelmi szükségleteinek és az ellenséges fenyegetésnek megfelelően fogja erősíteni katonai képességeit.

A mostani kínai hadgyakorlat egybeesik azzal, hogy a novemberi tajvani helyhatósági választások során megválasztott polgármesterek és megyei vezetők hivatalba léptek. A voksoláson a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja (DPP) súlyos vereséget szenvedett.

Kína nagyszabású hadgyakorlattal válaszolt arra is, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház akkori elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten, amelyet a pekingi vezetés saját területének tart.

MTI/AP/Hszinhua/Hszü Vej

„Egy amerikai tábornok azt mondta nekem, hogy Kína meg fogja támadni Tajvant”

Tim Marshall, A földrajz fogságában szerzője interjút adott a Neokohnnak, melyben beszélt az orosz-ukrán konfliktusról, Iránról és a Kína-Tajvan feszültségről. Interjú.