Izraelben nőtt a keresztények száma

Izrael keresztény közössége 2021-ben 2%-kal, 185 ezer főre nőtt, ami az állam összlakosságának 1,9%-át teszi ki – közölte vasárnap a Központi Statisztikai Hivatal éves jelentése – számolt be a Times of Israel.

A karácsony napján közzétett jelentés megjegyezte, hogy Izrael keresztény lakosságának több mint háromnegyede arab, ami az ország teljes arab lakosságának közel 7%-át teszi ki.

Az izraeli keresztények többsége (70%) az ország északi részén, főként Názáretben és Haifában él. Körülbelül 13 000-en élnek Jeruzsálemben.

A jelentés szerint az arab keresztények 52,9%-a és a nem arab keresztények 31,2%-a folytatja felsőfokú tanulmányait a középiskola elvégzése után, ami nagyobb arány, mint az arab muszlim lakosság (31,2%) és a zsidó lakosság (48,2%) aránya.

Az egyetemen az arab keresztények felülreprezentáltak a társadalomtudományok, a jog, a matematika, a statisztika és az informatika területén, de alulreprezentáltak az oktatás, az üzleti és menedzsmenttudományok, valamint a gyógypedagógiai tudományok területén.

A keresztény háztartások átlagos mérete 3,06 fő volt, ami megegyezik a zsidó háztartásokéval (3,05), de alacsonyabb, mint a muszlim háztartásoké (4,46).

Egy keresztény arab Izrael szolgálatában

1948-ban George Deek nagyapja úgy döntött a zsidó államban akar élni, és hét évtizeddel később az unokája lett Izrael első keresztény arab nagykövete.