Gyász: elhunyt a vallásos cionista mozgalom vezéralakja

Kilencvenéves korában elhunyt a vallásos cionista mozgalom egyik vezéralakja, Chájm Druckman rabbi – számolt be róla a Zsido.com.

A rabbi, akiért betegsége idején az egész ország egy emberként imádkozott, néhány hete került kórházba koronavírus-fertőzés következtében és hanuka utolsó estéjén adta vissza lelkét a Teremtőnek.

Az Izrael vallási és politikai életében egészen élete végéig meghatározó szerepet vállaló Druckman rabbi az akkor Lengyelországhoz, ma Ukrajnához tartozó Kutyban született 1932-ben. A holokausztot nagyrészt a szüleivel bujkálva vészelte át, majd 1944-ben sikerült a Palesztin Mandátum területére menekülnie.

Az államalapítás után csatlakozott az izraeli hadsereghez, majd a Merkáz Háráv jesivában Cvi Jehuda Kook rabbi szárnyai alatt tanult és hamar nyilvánvalóvá vált kiemelkedő tehetsége.

A rabbi mélyen hitt Izrael Földjének szentségében és abban, hogy a zsidóknak minden szegletéhez joguk van. Részt vett számos vallásos település megalapításában és határozottan ellenezte a 2005-ös gázai kivonulást. A legutóbbi választásokon a Becálek Szmotrics és Itámár Ben Gvir fémjelezte Vallásos Cionista Pártot támogatta. Ő volt a nagy hírű Or Ecion jesiva és más intézmények vezetője, több helyen tanított és ő felügyelte a betérésekért felelős központi szervezetet. Megnyilvánulásait az egész vallásos cionista közösség szoros figyelemmel követte, akár vallási, akár politikai kérdésekben nyilatkozott.

Kilenc gyermeke és több száz unokája és dédunokája gyászolja. Emléke legyen áldott!

90 év után újra meggyújtották a nácikkal dacoló menórát Németországban – videó

A legendás fotó hátoldalára Rosi Posner azt írta: „miközben a [náci] zászló azt üzeni, hogy a judaizmus meghal, úgy a [gyertya]fény azt válaszolja, hogy örökké élni fog”.