Ez a kibercég megmenthette volna a Moszad ügynökeit a lelepleződéstől

Egy izraeli kibercég lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy feltörjék a kamerákat és megváltoztassák a felvételeket – akárcsak a hollywoodi filmekben. 

2010. január 10-én Dubajban meggyilkolták a Hamász irániakkal együttműködő emberét, Mahmúd al-Mabhouh-t. Egy hónappal később a helyi rendőrség megdöbbentette a világot – és Izraelt – azzal, hogy több órányi zárt láncú televíziós felvételeket hozott nyilvánosságra. A videókat átfésülték, hogy nyomon kövessék a Moszad 30 ügynökének lépéseit és felfedjék az arcukat.

Ha az izraeli kémelhárítás 12 évvel ezelőtt rendelkezett volna a jelenleg a Toka izraeli kibercég által biztosított technológiával, valószínűleg soha nem sikerült volna azonosítani az osztagot – írja cikkében a Haarec.

A Toka-t Ehud Barak volt izraeli miniszterelnök alapította Ehud Barak volt izraeli védelmi erők kiberfőnökével, Yaron Rosen nyugalmazott dandártábornokkal együtt – és képességeit most először tárják fel.

A cég olyan technológiákat értékesít, amelyek lehetővé teszik az ügyfelek számára, hogy egy adott területen belül megtalálják a biztonsági kamerákat vagy akár webkamerákat, feltörjék azokat, megnézzék élő adásukat, sőt, akár meg is változtassák azt – és a korábbi felvételeket –

derül ki a Haarec által megszerzett és egy műszaki szakértő által átnézett belső dokumentumokból. A cég tevékenységét az izraeli védelmi minisztérium szabályozza.ű

A szervezetet 2018-ban hozták létre, és Tel-Avivban és Washingtonban van irodája. Kizárólag állami ügyfelekkel dolgozik a kormányok, hírszerző szervek és bűnüldöző szervek körében, szinte kizárólag – de nem csak – a Nyugaton. A belső dokumentumok szerint 2021-ben a cégnek 6 millió dollár értékű szerződései voltak Izraellel, és „a meglévő telepítések bővítését” is tervezte Izraelben.

A kamerák számos szerepet játszanak a nemzetbiztonság és a védelem tekintetében.

Míg az olyan izraeli kibervédelmi cégek, mint az NSO Group vagy a Candiru olyan egyedi technológiát kínálnak, amely képes feltörni olyan népszerű eszközöket, mint az okostelefonok és a számítógépek, a Toka sokkal inkább hiánypótló, magyarázta egy kiberipari forrás. A cég összekapcsolja a kibervédelem, az aktív hírszerzés és az intelligens megfigyelés világát.

A biztonsági és webkamerák az utóbbi években gombamód szaporodtak el, és mindenhol megtalálhatók: közlekedési csomópontokban, utcasarkokon, bevásárlóközpontokban, parkolókban, szállodákban, repülőtereken, sőt még otthonainkban is – a bébiőröktől az intelligens ajtócsengőkig. Ahhoz, hogy élő adást sugározzanak, amelyet telefonunkon vagy asztali számítógépünkön keresztül elérhetünk, ezeknek a kameráknak valahogyan kapcsolódniuk kell az internethez.

A Toka rendszere ezeket a kamerákat és az őket támogató különböző rendszereket használja. Ez mind operatív, mind felderítési célokra felhasználható. Például egy terrortámadás során a technológiát használó rendőrség távolról nyomon követheti a menekülő terroristák mozgását a városban.

Lehetővé teszi továbbá a vizuális adatok titkos gyűjtését és módosítását, ami felbecsülhetetlen értékű lehet a katonai műveletek vagy a bűnügyi nyomozások számára.

A Toka technológiája képes megváltoztatni mind az élő, mind a rögzített videóképeket – mindezt úgy, hogy nem hagy nyomokat vagy a hackelésre utaló jeleket (ellentétben az NSO Pegasus kémprogramjával vagy az Intellexa Predatorjával, amelyek digitális ujjlenyomatot hagynak a célzott eszközökön).

Borítókép: Unsplash

Naftali Bennett és a közel-keleti kiberháború

A kiberhadviselés lehetővé teszi Izrael számára az iráni katonai létesítmények és ipari infrastruktúra olyan mértékű támadását, hogy azt már az irániak is megérezzék, de még a nyílt háborúskodás küszöbe alatt maradjon. Hende Olivér elemzése.