Holokauszt-túlélők leszármazottjának állította be magát az amerikai politikus

George Santos megválasztott kongresszusi képviselő érzelmes beszámolója arról, hogy zsidó nagyszülei a második világháború idején elmenekültek Európából, a The Forward által áttekintett genealógiai honlapok szerint valótlannak tűnik, akárcsak életrajzának nagy része.

A Long Island-i republikánus Santos azt mondta, hogy apja katolikus, anyja pedig zsidó volt, és hogy mindkét hit „az övé”. A kampánya honlapján található „George-ról” oldal legelső sorában ez áll: „George nagyszülei Ukrajnából menekültek az üldöztetés elől, Belgiumban telepedtek le, és a második világháború alatt ismét üldöztetés elől menekültek.”

A myheritage.com weboldal azonban Santos anyai nagyszülei között szerepel, hogy mindketten Brazíliában születtek a nácik hatalomra jutása előtt – nagyapja, Paulo Horta Devolder 1918-ban, nagyanyja, Rosalina Caruso Horta Devolder pedig Rióban, 1927-ben. Santos édesanyjának, a 2016-ban elhunyt Fatima Aziza Caruso Horta Devoldernek az online nekrológja szerint 1962. december 22-én született Niteróiban, Rio de Janeiro külvárosában, Paul és Rosalina Devolder gyermekeként.

A választók és kormányzati megfigyelők kórusa felszólította Santost, hogy lépjen félre, vagy a kongresszus tagadja meg, hogy januárban beültessék, mióta a New York Times hétfőn egy nagy port kavaró nyomozásban arról számolt be, hogy a mesebeli életrajzának nagy része kitaláltnak tűnik.

A Times szerint sem a Baruch College, ahol Santos állítása szerint 2010-ben diplomázott, sem a Citigroup és a Goldman Sachs, ahol Santos állítása szerint dolgozott, nem rendelkezik róla semmiféle feljegyzéssel.

Santos ügyvédje a jelentést „támadások sörétes lövéseként” és „rágalmazó állításként” utasította el. Ezután megismételte a Winston Churchillnek gyakran tévesen tulajdonított sort, amely Victor Hugo 1845-ös esszéjéből származik: „Vannak ellenségeid? Jól van. Ez azt jelenti, hogy valamikor az életedben kiálltál valamiért.”

Matt Brooks, a Republikánus Zsidó Koalíció vezetője elmondta, hogy az RJC „tudatában van a George Santos megválasztott képviselővel szemben felhozott állításoknak, és közvetlenül az irodájával vettük fel a kapcsolatot, hogy meggyőződjünk arról, hogy igazak-e azok. Ezek az állítások, ha igazak, mélyen aggasztóak. Komolyságuk miatt a megválasztott képviselő tartozik a nyilvánosságnak magyarázattal, és várakozással tekintünk a magyarázat elé”.

A 34 éves Santos novemberben történelmet írt, hiszen ő volt az első nyíltan meleg republikánus, aki nem hivatalban lévő képviselői mandátumot nyert, 8 százalékponttal legyőzve a demokrata Robert Zimmermant. Kerülete, amely Nassau megye nagy részét és Queens egy részét foglalja magában, körülbelül 20%-ban zsidó.

Santos vasárnap este részt vett a Republikánus Zsidó Koalíció gyertyagyújtási ünnepségén Long Islanden a távozó Lee Zeldin képviselő mellett, és a múlt hónapban az RJC Las Vegas-i kongresszusának egyik kiemelt előadója volt, a két újonnan induló zsidó republikánus egyikeként. (A másik az ohiói Max Miller.) Sokat kampányolt az ortodox zsidók körében, és egy november 3-i Chábád-rendezvény után így tweetelt: „Megtiszteltetés volt a #NY03-ban a zsidó közösség tagjaihoz szólni”.

A Jewish Insidernek adott interjújában Santos nem vallásos zsidónak vallotta magát, és elmondta, hogy négy izraeli látogatása volt élete „legizgalmasabb élménye”. Beszélt arról, hogy a Great Neck-i perzsa zsidókkal együtt töltötte a sábátot és járt zsinagógába, és azt mondta, hogy minden választópolgárral tisztességesen bánna, függetlenül a hátterüktől.

Ám úgy tűnik, Santos nem zsidó – és hazudott arról, hogy családja a háború alatti üldöztetés elől menekült.

Anyai nagyszülei egyike sem szerepel az 1930-as vagy 1940-es évek brazil bevándorlási kártyáin, sem a Yad Vashem vagy az amerikai Holokauszt Emlékmúzeum adatbázisaiban, amelyek az európai zsidó menekülteket sorolják fel.

Santos mégis többször és nyilvánosan kijelentette, hogy túlélőktől származik, és még 2020-ban egy kritikusnak válaszolt a Twitteren: „A holokausztmenekültek unokájával szemben a náci kártyát húzta elő”.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Ben Shapiro is elmondta a véleményét Zelenszkij amerikai látogatásáról

„Komoly kétségeim vannak afelől, hogy Biden hajlandó vállalni a rosszfiú szerepét” – írja Shapiro.