Palesztin terroristák támadtak vallásos zsidókra Ciszjordániában

Éjszaka mintegy ezer zsidó hívő utazott az izraeli hadsereg felügyelete alatt a Ciszjordánia északi részén fekvő Nábluszba, arra a helyre, ahol a hagyomány szerint a bibliai József sírja áll.

Érkezésük után tűzharc helyi palesztin fegyveresek támadtak rájuk, melynek során a biztonsági erők egy 23 éves támadót lelőttek, aki a nábluszi Rafidia kórházba szállítása után meghalt.

Palesztin jelentések szerint Ahmed Ataf Musztafa Dragama vesztette életét a harcokban. A nábluszi Vörös Félhold jelentése szerint rajta kívül még négy palesztin sebesült meg, egyikük nagyon súlyosan. Ezenkívül tizenhét embert könnygáz okozta fulladásos tünetekkel kezeltek a helyszínen.

Vallásos, ultraortodox izraeliek havonta, s olykor gyakrabban zarándokutakon keresik fel József sírját, amely Ciszjordánia palesztinok lakta településén, Nábluszban található. Ezeken a zarándoklatokon gyakran heves összecsapások törnek ki a helyi palesztinokkal.

Az elmúlt hónapokban palesztin fegyveresek többször is célba vettek izraeli katonai állásokat, a ciszjordániai biztonsági kerítésrendszer mellett tevékenykedő katonákat, Ciszjordániában létrehozott izraeli településeket, valamint az ottani utakon haladó izraeli civileket.

Az utóbbi hónapokban Izrael terrorellenes offenzívát hajt végre elsősorban Ciszjordánia északi részén, hogy megbirkózzon a márciusban kezdődött terrorhullámmal, amelyben az év eleje óta 31 ember vesztette életét Izraelben és Ciszjordániában.

Centiken múlott az élete, de csodával határos módon életben maradt

Az izraeli mesterlövész szerint „hanukai csoda” történt