A Siratófalnál bukkant fel Roman Abramovics

A 2018-ban izraeli állampolgárságot kapott oligarcha az ukrajnai háború miatti nyugati szankciók miatt elvesztette vagyonának több mint felét.

Roman Abramovics orosz-izraeli oligarchát kedden lefotózták, amint a Jeruzsálem óvárosában a Siratófalnál tett látogatást, állítólag fia, Áron bar-micvója alkalmából.

Az 56 éves Abramovicsot, az angol Chelsea labdarúgóklub korábbi tulajdonosát Nagy-Britannia és az EU szankciókkal sújtotta Vlagyimir Putyin állítólagos támogatása és Moszkva folyamatban lévő ukrajnai inváziója miatt. Hétfőn Kanada is közölte, hogy szankciókat foganatosít Abramovics ellen, és lefoglalja a hozzá kapcsolódó vagyontárgyakat.

Abramovics izraeli állampolgársággal rendelkezik, és többször látták már Izraelben, mióta Oroszország idén megtámadta Ukrajnát.

A The Times májusban kiadott, a leggazdagabb emberekről szóló frissített listája szerint a szankciók miatt Abramovicsot a tavalyi 14,5 milliárd dollárról 6,9 milliárd dollárra csökkent nettó vagyonával letaszították Izrael leggazdagabb emberének pozíciójából.

Március végén Abramovics részt vett az Oroszország és Ukrajna közötti, török segítséggel zajló béketárgyalásokon, amelyeken nem sikerült megoldani a konfliktust.

2018-ban vette fel az izraeli állampolgárságot, bár nem világos, hogy mennyi időt tölt az országban. Utoljára akkor látták Izraelben, amikor márciusban elhagyta a Ben Gurion repülőteret.

Roman Abramovics személyesen jutatta ki Oroszországból a brit hadifoglyokat

Az egyik brit hadifogoly egy interjúban mesélt az orosz börtönökben átélt brutális kínzásokról, és a nem mindennapi szabadulásukról.