Biden antiszemitizmusról beszélt a Fehér Ház hanukai rendezvényén

Joe Biden amerikai elnök a Fehér Házban tartott hanukai rendezvényen kijelentette, hogy nem fog hallgatni, amíg az antiszemitizmus az Egyesült Államokban növekszik.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn kijelentette, hogy nem fog hallgatni az országban növekvő antiszemitizmussal szemben.

„A hallgatás bűnrészesség. Nem fogok hallgatni. Amerika nem fog hallgatni”

— fogadkozott.

Biden a Fehér Házban a hanukát, a fények ünnepét ünneplő rendezvényen beszélt.

„Tisztában vagyok a félelmükkel, a fájdalmukkal, az aggodalmukkal, hogy ez az aljasság és a méreg túlságosan is elfogadottá válik”

– mondta Biden, miközben egy hanukai menóra mellett állt, amelyen a vendégek gyertyát gyújtottak az ünnep nyolc estéje közül a második alkalmából.

A Fehér Ház hanuka-ünnepségén egy holokauszt-túlélő, valamint a texasi Bét Izrael Kongregáció rabbija vett részt, ahol januárban túszul ejtettek egy zsinagógát.

A fogadás menóráját első zsidó tárgyként vették fel a Fehér Ház gyűjteményébe.

Jill Biden first lady elmondta:

„A Fehér Háznak még soha nem volt saját menórája, egészen mostanáig. Ez mostantól ennek az otthonnak, az Önök otthonának egy megbecsült darabja lesz”.

Biden fogadkozására azért került sor, mert az Egyesült Államokban az utóbbi időben nagyon megszaporodtak az antiszemitizmusról szóló jelentések.

A múlt héten új erőfeszítést indított az antiszemitizmus elleni nemzeti stratégia kidolgozására.

A Rágalmazásellenes Liga adatai szerint az Egyesült Államokban 2021-ben 2717 antiszemita cselekményt, például támadást, szóbeli támadást és vagyoni károkozást regisztráltak, ami 34 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az Amerikai Zsidó Bizottság, az ország egyik legrégebbi zsidó érdekvédelmi szervezete szerint az amerikai zsidók 39 százaléka szerint „az antiszemitizmussal kapcsolatos aggodalmak miatt megváltoztatta viselkedését, korlátozta hitéleti tevékenységét, és eltitkolta zsidóságát”.

Minden negyedik megkérdezett arról számolt be, hogy az elmúlt évben antiszemitizmus áldozatává vált.