A balatonőszödi zsidó menekülttáborban járt a Reuters

Az Ukrajnából érkezett zsidó menekültek első hanukai gyertyagyújtásáról készített riportot a hírügynökség.

Európa legnagyobb zsidó menekülttábora jelenleg 150 embernek ad otthont a Balaton partján.

„Más itt. Otthon nagyon szép ezüst hanukkiánk volt… másrészt viszont itt van egy ilyen közösség, egy ilyen jó hanukai hangulat”

nyilatkozta mosolyogva a Reutersnek Saul Melamed, aki még évekkel ezelőtt menekült Donyeckből Kijevbe, majd a februári orosz támadás után Magyarországra.

„Még mindig remélem, hogy visszamehetek Ukrajnába, ugyanakkor nem lehetek olyan optimista, hogy azt mondjam, hogy a következő nyárig vége lesz” – tette hozzá.

„Ez egy hosszú történetnek tűnik, de még mindig az a tervem, hogy visszamegyek”

– mondta.

A balatonőszödi menekülttábor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetsége közös szervezésében, és Magyarország Kormánya jóvoltából működik,

amely minden, az ukrajnai háború elől menekülő zsidó számára nyitva áll.

A tábor menedéket, kóser étkezést, zsinagógát és közösséget biztosít a haszid hagyományoknak megfelelően. A menekültek napi étkezése és elszállásolása körülbelül napi 20-30 dollár/fő-be kerül, amit főként az Egyesült Államokból származó adományokból finanszíroznak.

Az EMIH a kezdetektől támogatja az ukrajnai menekülteket kóser élelmiszerrel, szállással, pénzbeli adománnyal, továbbá minden forrást megmozgat, hogy az Ukrajnában rekedt embereket átjuttassa a határon.

„Nagy aggodalommal követjük az ukrajnai eseményeket. Ugyanakkor felemelő, hogy milyen széles összefogásnak vagyunk tanúi az egész világon, Magyarországon és a magyar zsidó közösségen belül is.

Rengetegen akarnak segíteni, az emberek a határra járnak adományokkal, és menekültekkel együtt jönnek vissza, az EMIH is rendszeresen indít élelmiszersegély-szállítmányt Ungvárra és Munkácsra”

– nyilatkozta korábban Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija.

Így néz ki az élet Európa legnagyobb zsidó menekülttáborában (videó)

Balatonőszödre látogatott Köves Slomó az EMIH vezető rabbija és Megyeri Jonatán, a Neokohn főszerkesztője.