Korrupciós-botrány: Katar mindent tagad, már meg is fenyegette az Uniót

Katar vasárnap ismételten tagadta, hogy bármilyen köze lenne a belga hatóságok által vizsgált korrupciós ügyhöz, amelyben az Európai Parlamenthez köthető személyek érintettek.

A belga hatóságok négy, az Európai Parlamenthez kötődő személy ellen emeltek vádat, mivel a vb-nek otthont adó Katar állítólag készpénzzel és ajándékokkal halmozta el őket, hogy befolyásolják az uniós döntéshozatalt. Katar korábban tagadta, hogy bármi rosszat tett volna.

Katar európai uniós képviseletének egyik diplomatája vasárnapi nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy „előítéletek” vezettek ahhoz, hogy a parlament csütörtökön megszavazta a Katart érintő jogszabályokkal kapcsolatos minden munka felfüggesztését, és a katari képviselők kizárását a parlament épületéből.

A felfüggesztés a vízumliberalizációval, az EU és Katar közötti légiközlekedési megállapodással és a tervezett látogatásokkal kapcsolatos jogszabályokat érinti mindaddig, amíg a vádakat meg nem erősítik vagy el nem utasítják.

„Az ilyen diszkriminatív korlátozás bevezetéséről szóló döntés…

negatív hatással lesz a regionális és globális biztonsági együttműködésre, valamint a globális energiaszegénységről és energiabiztonságról folyó tárgyalásokra”

– mondta a diplomata.

Katart a vizsgálat során „kizárólag kritika és támadás érte”, és mélységesen csalódott, hogy a belga kormány „nem tett erőfeszítéseket arra, hogy kormányunkkal együttműködjön a tények megállapítása érdekében” – áll a közleményben.

Az Európai Parlament szóvivője nem kívánta kommentálni a vádakat.

A belga igazságügyi minisztérium szerdán közölte, hogy hírszerző szolgálata több mint egy éven át szorosan együttműködött más európai országokkal a vesztegetési botrány felderítése érdekében.

Katar hasznos idiótái

„Katar európai befolyása az emberi kapzsiságnak és az európai elit öngyűlöletének köszönhető” – véli Guilo Meotti, olasz publicista.