Brit ügyész: Bizonyos bibliai igék nem elfogadhatóak egy modern társadalomban

Egy keresztény utcai prédikátor ellen vádat emeltek a közrendről szóló törvény megsértése miatt, mivel „fenyegető”, „gyalázkodó” és „sértő” beszédet tartott, amikor a Bibliára hivatkozva azt mondta egy leszbikus párnak, hogy a homoszexuálisok „nem fogják örökölni a mennyek országát”.

Az ellene indított eljárás védelmében az ügyész azt írta, hogy „vannak olyan utalások a Bibliában, amelyek egyszerűen már nem elfogadhatóak a modern társadalomban, és amelyek sértőek lennének, ha nyilvánosan mondanák ki őket”.

A bíróság elutasította az eljárást a prédikátor, John Dunn ellen, mert a leszbikus pár nem volt hajlandó tanúskodni, de a Crown Prosecution Service, az angol kormány ügyészi hivatalának egyik ügyésze a tárgyalás előtt azt állította, hogy egyes bibliai részek „már nem elfogadhatóak a modern társadalomban”.

Amikor a The Daily Signal elérte, a CPS szóvivője nem kívánt foglalkozni az állítással.

A szóvivő nem válaszolt arra a többszöri kérdésre, hogy Anglia hivatalos kormányzati ügyészsége támogatja-e azt az állítást, hogy egyes bibliai szakaszok „már nem elfogadhatóak a modern társadalomban”.

Az ügyészek ezt az állítást a védelemnek küldött dokumentumban tették, a bíróságon nem hangzott el, de a hivatal nem tagadta az állítást, és nem is kért bocsánatot az állításért.

Az Egyesült Királyságban nincs Első Alkotmánykiegészítés a szólásszabadság védelmére, bár a Keresztény Jogi Központ az emberi jogokról szóló törvényre és az Emberi Jogok Európai Egyezményére hivatkozott Dunn szólásszabadságának és vallásszabadságának védelmében. Az ügyészség azzal érvelt, hogy Dunn megsértette „a sértettek hasonlóan védett jogait”.

A Christian Concern nevű, a Christian Legal Centre-hez kapcsolódó szervezet szerint az ügy 2020. november 1-jére nyúlik vissza, amikor két nő kézen fogva sétált el Dunn mellett. Dunn azt mondta nekik: „Remélem, testvérek vagytok”, mire ők azt válaszolták, hogy azonos neműek házasságában élnek.

Dunn szerint „a nők iránti őszinte aggodalomból” azt válaszolta, hogy „a Bibliában az áll, hogy a homoszexuálisok nem fogják örökölni Isten országát” (lásd keresztény Bibila 1Korinthus 6:9-10). Ragaszkodott ahhoz, hogy Isten igazságát a pár iránti szeretetből és együttérzésből szándékozott hirdetni.

A nők feljelentették Dunnt a rendőrségen, „bibliai beszédnek” nevezve a megjegyzéseit. Azt állították, hogy Dunn azt kiabálta nekik, hogy „a pokolban fogtok égni”, és egyiküket „ördögi nőnek” nevezte. Dunn ezt kategorikusan tagadta.

A Christian Concern megjegyezte, hogy Dunn „torokrák következtében elvesztette a hangszálait”, így nem lett volna képes a nőkkel kiabálni.

Az ügyészség a védelemnek küldött levélben a héber Bibliát is idézte, azt állítva, hogy a Tórában van olyan passzus, amely „elismeri” a kannibalizmust. Ezzel akarva alátámasztani, miszerint a Biblia olyan részeket tartalmaz, amelyek nem elfogadhatóak a modern társadalom számára. A cikk megjegyzi, hogy ezzel a ügyész csak bibliai tudatlanságát bizonyította, hiszen nincs ilyen rész a Bibliában.

„Egész életemben három igazi ateistával találkoztam” — Ofir Haivry a Neokohnnak

Az izraeli politikai filozófus beszélt arról mit jelent valóban konzervatívnak lenni, miért nem létezik, olyan, hogy természetes család, és miért nem egyenlőek a kultúrák. Interjú.