Vastapssal fogadták Trumpot egy ortodox zsidó rendezvényen

Donald Trump volt amerikai elnök az ortodox zsidó Tora Umesorah (zsidó oktatással foglalkozó non-profit szervezet) által szervezett konferencián beszélt pénteken és többször is dicsérő szavakkal illette a zsidó népet, kiemelte elnöksége alatt Izrael támogatását.

A miami National Doral klubban tartott eseményen a volt elnök azt állította, hogy a kongresszus ma már „szinte teljesen Izrael-ellenes”, és hogy egyes demokraták Washingtonban „szenvedélyesen gyűlölik Izraelt”.

Trump egy hónappal ezelőtt jelentette be, hogy első jelöltként hivatalosan is elindul a 2024-es elnökválasztási versenyben. Azt remélte, hogy a korai bejelentés elriasztja a potenciális kihívókat, de ennek úgy tűnik ellenkezője történt: ugyan még nem ismertek kihívói, de sokan már jelezték, hogy elpártoltak a volt elnöktől.

A 76 éves Trump november végén éles bírálatokkal szembesült saját pártján belülről is, miután a holokauszttagadó fehér fajgyűlölő Nick Fuentesszel és a zsidók összeesküvésével riogató rapper Kanye Westtel vacsorázott.

Trump akkor azt mondta, hogy nem volt tisztában azzal, hogy ki Fuentes, azonban nem ítélte el őt.

A most pénteki felszólalásában Trump egyáltalán nem említette a Westtel és Fuentessel töltött vacsoráját, azonban felidézte elnöksége alatti egyik fontos beszédét:

„Soha nem szabad figyelmen kívül hagynunk az antiszemitizmus aljas mérgét vagy azokat, akik terjesztik e mérgező hitvallást”

– mondta Trump, saját korábbi megjegyzéseiből felolvasva. „Egy hangon kell szembeszállnunk ezzel a gyűlölettel; mindenhol szembe kell szállnunk vele; nagyon, nagyon határozottan szembe kell szállnunk vele”.”

Az ortodox zsidókból álló tömeg többször is tapssal szakította meg Trump beszédét, a leghangosabb éljenzés azután tört ki, hogy Trump felidézte döntését, amellyel elnöki kegyelmet adott Sholom Rubashkinnak, akit banki csalás miatt példa nélküli módon 27 évre ítéltek el.

A kóser vágóhidakat működtető üzletember 27 éves büntetése jóval hosszabb volt, mint a hasonló bűncselekményekért elítélteké, mely részben azért volt, mert az ügyészek Rubashkin zsidósága miatt attól „féleltek”, hogy az üzletember Izraelbe szökne, noha semmi jel nem utalt arra, hogy Rubashkin tervezett volna hasonlót.

„Szeretem Sholomot, de ez nagyobb, mint Sholom, számomra ez a legfontosabb” – mondta Trump az iráni megállapodásból való kilépésről.

Trump megismételte megdöbbenését amiatt, hogy az amerikai zsidók nagyjából háromnegyede a demokratákat támogatja, annak ellenére, hogy szerinte ő csak pozitív lépést tett Izrael érdekében.

Beszédét a teremben ülőknek szóló „kis tanáccsal” zárta, amely szinte teljesen megegyezett egy múlt heti közösségi média-bejegyzésével, amelyben a „zsidó vezetőket” ostorozta a „lojalitás hiánya” miatt.

„Méltósággal kell bánni a barátaiddal, és hűségesnek kell lenned ezekhez a barátokhoz. Mert mások Washingtonban már nem állnak úgy Izrael mellett, mint régen”

– fogalmazott Trump. „Van egy csoport, amely nagyon is ellenzi Izraelt és – őszintén szólva – a zsidó embereket. És ezt egyszerűen nem lehet hagyni.”

Biden megismételte Trump baklövését, és feláldozta a királynőjét egy gyalogért

Vlagyimir Putyin egyelőre sokkal jobban sakkozik az amerikai elnököknél, ha túszdiplomáciáról van szó.