Nem működnek a szankciók. Akkor most mi lesz?

Az Európai Unióval foglalkozó Euro Intelligence rövid elemzést közölt arról, hogy mi volt két legnagyobb tévedése Európának a háborúval kapcsolatban. 

Az ukrajnai háború két szempontból is meglepően alakul – írja az Euro Intelligence.

Az EU túlbecsülte Oroszország katonai képességeit. De túlbecsülte a nyugati szankciók hatását is.

Ez utóbbival kapcsolatban a cikk szerint érdemes megnézni az EU-Asean csúcstalálkozó közös vezetői nyilatkozatát:

„A legtöbb tag határozottan elítélte az ukrajnai háborút, és hangsúlyozta, hogy az mérhetetlen emberi szenvedést okoz és súlyosbítja a világgazdaságban meglévő törékenységeket… A helyzetről és a szankciókról más vélemények és eltérő értékelések hangzottak el”.

Még Kína is, amely nem tagja az ASEAN-nak, talán már nem ül a kerítésen, ahogy arról a Wall Street Journal is beszámolt.

Eszerint Hszi Csin-ping elnök utasította kormányát, hogy szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakítson ki Oroszországgal,”építve az idén megerősödött kereskedelmi kapcsolatra, amely a nyugati nyomással szemben Moszkva mentőövévé vált”.

A politika magában foglalja az orosz olaj, gáz és mezőgazdasági termékek importját, valamint energetikai partnerségeket az Északi-sarkvidéken, továbbá kínai befektetéseket az orosz infrastruktúrába, többek között vasutakba és kikötőkbe. A két ország a szankciókkal szembeni védekezés érdekében a saját valutájukban, nem pedig euróban és dollárban bonyolít tranzakciókat.

Mindez azt üzeni, hogy az Oroszország gazdasági térdre kényszerítésére irányuló nyugati stratégia nem fog működni, ellentétben a GDP 30%-os csökkenésére vonatkozó előrejelzésekkel.

Ez azt is elárulja, hogy a gazdasági szankciók, mint külpolitikai eszköz, tompulni kezdenek – írják.

Az már kevésbé világos, hogy a két téves döntés kombinációja hogyan fog megvalósulni. Az egyik forgatókönyv szerint Ukrajnának sikerül felszabadítania a megszállt területeket, de Oroszország továbbra is olyan helyzetben lesz, hogy évekig tartó gerillaháborúban verheti Ukrajnát. Sok más forgatókönyv is létezik.

A szankciók lényege az volt, hogy erőteljes választ biztosítsanak az ellenség kimerítésére – jegyzi meg a cikk.

A szerzők szerint Vlagyimir Putyin úgy tűnik nem fogja elérni háborús céljait, de Oroszország rendszere sincs a gazdasági összeomlás szélén.

Az oldal már korábban is figyelmeztetett a szankciók rosszabb eredménnyel jártak, mintha nem tett volna semmit az EU vagy ha az első naptól kezdve teljes energiaembargót vezetett volna be. Ennek ellenére úgy tűnik a politika marad.

Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Valerij Sarifulin

Ami fontos: Megatrendek az orosz-ukrán háborúban — 2022

Az év vége egy olyan mérföldkő aminél talán érdemes megállni , és eltűnődni a „fontos”-on, ami mindeddig rejtve maradt a „sürgős” álcázóköde mögött. Robert C. Castel elemzése.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.