Elon Musk felfüggesztette néhány baloldali újságíró Twitter-fiókját

Elon Musk, a Twitter vezérigazgatója csütörtök este felfüggesztette a platformról a baloldali média több magas rangú szereplőjét, mert megsértették azt a szabályt, amely a magánrepülőgépének tartózkodási helyét felfedő információk közzétételére vonatkozott.

A felfüggesztett fiókok között volt a baloldali Vox korábbi újságírója, Aaron Rupar, a CNN riportere, Donie O’Sullivan, a New York Times riportere, Ryan Mac, a Washington Post riportere, Drew Harwell, a The Intercept újságírója, Micah Lee és a szélsőbaloldali Keith Olbermann.

Mike Solana, a Pirate Wires főszerkesztője a Twitteren azt írta: „Eddig körülbelül a felfüggesztett fiókok felét sikerült megerősítenem, akik az új doxxing-irányelv megsértésével linkeket tettek közzé. Egyelőre nem világos a többiekkel kapcsolatban, de azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szabály tényleg létezik.”

A doxxing azt jelenti, hogy nyilvánosságra hozzák valakinek a lakcímét, tartózkodási helyét stb.

Musk Solana tweetjére írásban reagált:

„Ugyanazok a doxxing szabályok vonatkoznak az „újságírókra”, mint bárki másra”.

„Közzétették a pontos valós idejű tartózkodási helyemet, gyakorlatilag a merénylet koordinátáit, a Twitter szolgáltatási feltételeinek (nyilvánvaló) közvetlen megsértésével” – folytatta Musk.

„Egész nap engem kritizálni teljesen rendben van, de a valós idejű tartózkodási helyem doxxingolása és a családom veszélyeztetése nem” – tette hozzá később Musk.

A cikk megjelenése után Musk tisztázta, hogy a fiókokat nem tiltották le véglegesen, hanem hét napra felfüggesztették.

A napokban Musk nyilvánosságra hozta, hogy a fiát nemrég egy maszkos férfi követte, és videózta egy autóból, amely láthatóan megrázta a milliárdost.

Többen kritizálták Musk lépését, és a Twitter-aktákkal ellentétben az egész amerikai sajtóban fő hír volt a felfüggesztések híre. Többek szerint Musk szembe ment saját hirdetett nézeteivel, mások viszont ünnepelték a lépést.

Leleplezett cenzúra – így fogott össze a Twitter a konzervatívok ellen

Összefoglalónk az eddigi nyilvánosságra hozott Twitter-aktákról.