Egy felmérés szerint az amerikaiak 40%-a szerint itt a világ vége

A Pew Research Center új felmérése szerint 10-ből négy amerikai felnőtt úgy véli, hogy az emberiség jelenleg a „végidőket” éli, mivel a koronavírus világjárvány és más katasztrófák és szorongások miatt sokan vallási értelmet tulajdonítanak mindennek – írja a Jerusalem Post.

A felmérés főként az Egyesült Államokban élő keresztényekre összpontosított, és nagyon egyértelmű a megosztottság, mivel csaknem fele (47%) úgy véli, hogy a végidők már itt vannak.

A végidőkről a keresztény vallási szövegek oldalain lehet olvasni.

A Pew felmérése szerint az amerikai keresztény közösségen belül bizonyos demográfiai csoportok inkább úgy vélik, hogy az emberiség jelenleg a végidőket éli.

Különösen a történelmileg evangéliumi (63%) és a fekete protestáns (76%) keresztények hajlamosak úgy gondolni, hogy a végidőkben élnek.

Ezzel szemben a katolikusok (70%) és a főáramú protestánsok (65%) többsége úgy gondolja, hogy valójában nem az általunk ismert világvége következik be.

A katolikusok és a protestánsok közötti szélesebb skálán a protestánsok közül többen gondolják úgy, hogy a végidőkben élünk, mint a katolikusok (55%, szemben a 27%-kal).

Összességében a fekete amerikaiak (68%) is sokkal nagyobb valószínűséggel hittek abban, hogy a végidőkben élnek, és ezek a nézetek az USA déli részén élők körében is gyakoribbak voltak (48%), szemben a középnyugati (37%), nyugati (31%) és északkeleti (34%) régiókkal.

Az amerikai felnőttek több mint fele (55%) úgy gondolja, hogy Jézus valamikor visszatér a Földre. Emellett az evangéliumiak (92%) és a fekete protestánsok (86%) egyaránt nagyobb valószínűséggel gondolják ezt.

A keresztények és a zsidók is a Messiás eljövetelére várnak

Egy amerikai lelkész szerint az antiszemitizmus a keresztény helyettesítési teológiában gyökerezik, mely szerint az Egyház állt Izrael helyére az Istennel kötött szövetségben.