Amerikát irányító „zsidó lobbitól” tart az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ügyvédje

Izrael és az Egyesült Államok szerdán élesen bírálta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a palesztin arabokkal szembeni izraeli bánásmódot vizsgáló testületét vezető ügyvédnőt, miután kiderült, hogy 2014-ben azt mondta, hogy a „zsidó lobbi” irányítja az Egyesült Államokat.

A bírálatra azután került sor, hogy a Times of Israel honlapja rábukkant, hogy Francesca Albanese, akit az év elején neveztek ki a palesztin területek emberi jogi helyzetével foglalkozó ENSZ különmegbízottnak, 2014-ben a Facebook-oldalára feltett nyílt levelében tette ezt a megjegyzést.

Ebben a levélben Albanese az Egyesült Államokat és Európát a 2014-es gázai-izraeli konfliktus során tanúsított magatartásuk miatt ostorozta, és azt írta:

„Amerika és Európa, akik közül az egyiket a zsidó lobbi, a másikat pedig a holokauszt miatti bűntudat igázza le, továbbra is a háttérben maradnak, és továbbra is elítélik az elnyomottakat – a palesztinokat -, akik a számunkra maradt egyetlen eszközzel (silány rakétákkal) védekeznek, ahelyett, hogy Izraelt a nemzetközi jogi felelősségével szembesítenék”.

Egy másik, azóta törölt, ugyanebből az évből származó bejegyzésben Albanese az izraeli lobbira és Izrael kapzsiságára utalt a BBC-nek címzett megjegyzéseiben a brit hírcsatorna konfliktusról szóló tudósításai miatt.

„Az izraeli lobbi egyértelműen az önök ereiben és rendszerében van, önökre úgy fognak emlékezni, hogy a nagy testvér oldalán álltak ebben az orwelli [sic] rémálomban, amelyet ismét Izrael kapzsisága okozott. Szégyelljétek magatokat BBC”

– írta a második bejegyzésben.

Izrael genfi ENSZ-képviselete szerdán közzétett nyilatkozatában elítélte Albanese megjegyzéseit.

„Az antiszemitizmus régi gyűlölet, amely túlságosan hosszú ideje fertőzi az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát. Az ENSZ különmegbízottja, Francesca Albanese ma napvilágot látott megjegyzései újabb foltot jelentenek e testület hitelességén, és újabb példája annak a büntetlenségnek, amely ma az antiszemitizmus és az ENSZ-tisztviselők által tett antiszemita megjegyzések tekintetében létezik”

– áll a közleményben.

A misszió megjegyezte, hogy Albanese megjegyzései „nem az első eset, amikor tudomásunkra jut, hogy az Izrael vizsgálatával megbízott ENSZ-tisztviselők a „zsidó lobbi” kifejezést használják. Ez egy sajnálatos kifejezés, amelyet soha senkinek nem szabadna használnia, különösen nem azoknak, akik az ENSZ-t képviselik, pláne az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által kinevezett tisztviselőknek”.

Michèle Taylor nagykövet, az Egyesült Államok állandó képviselője az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában szintén elítélte Albanese-t.

„Megdöbbentőnek tartjuk a nemrégiben napvilágra került antiszemita megjegyzéseket a közösségi médiában, amelyeket az ENSZ emberi jogi különmegbízottja tett, mielőtt elvállalta volna ezt a feladatot. A „zsidó lobbira” való hivatkozás egy ősrégi antiszemita szólam, felháborító, helytelen, és lealacsonyítja az ENSZ értékét”

– írta a Twitteren.

Az ENSZ Közgyűlése szerint „gyásznap” Izrael megszületése

A nemzetközi testület megszavazta a „Nakbára” való megemlékezést. Magyarország a határozat ellen szavazott.