Nemzetbiztonsági veszélyre hivatkozva tiltanák be a TikTokot Amerikában

Republikánus és demokrata képviselők egy csoportja a TikTok betiltását sürgeti a kínai kommunista párthoz fűződő kapcsolatai miatt.

A kongresszus tagjainak egy csoportja kedden olyan törvényjavaslatot terjesztett elő, amely betiltaná a TikTok használatát az Egyesült Államokban a kínai kormányhoz fűződő szoros kapcsolataiból adódó biztonsági kockázat miatt.

A törvényjavaslatot Mike Gallagher republikánus képviselő, Marco Rubio republikánus szenátor és Raja Krishnamoorthi demokrata képviselő terjesztette elő azzal a szándékkal, hogy megvédje az amerikai állampolgárok magánéletét az „aggodalomra okot adó külföldi kormányok” befolyása alatt álló alkalmazásoktól.

Arra, hogy a TikTok kínai anyavállalata, a ByteDance a kínai törvények értelmében köteles az alkalmazás adatait a Kínai Kommunista Párt rendelkezésére bocsátani, az FBI igazgatója és más kiberbiztonsági szakértők már korábban figyelmeztettek.

„A TikTok digitális fájdalomcsillapító, amely függővé teszi az amerikaiakat, adatokat gyűjt róluk, és cenzúrázza a híreiket”

– mondta Gallagher.

„Az alkalmazás további működésének engedélyezése az Egyesült Államokban olyan lenne, mintha a hidegháború idején a Szovjetuniónak megengednénk, hogy felvásárolja a New York Times-t, a Washington Postot és a főbb műsorszóró hálózatokat. Egyetlen olyan ország sem engedné ezt meg, amelyiknek csak egy kicsit is érdeke a saját biztonsága, ezért itt az ideje betiltani a TikTokot és minden más, a KKP által irányított alkalmazást, mielőtt túl késő lenne.”

Rubio szenátor is csatlakozott demokrata kollégájához és szemrehányást tett az amerikai kormánynak, amiért „még egyetlen érdemi intézkedést sem tett annak érdekében, hogy megvédje az amerikai felhasználókat a TikTok fenyegetésétől”.

„Ez nem a kreatív videókról szól – ez egy olyan alkalmazásról szól, amely naponta több tízmillió amerikai gyermekről és felnőttről gyűjt adatokat” – mondta.

„Tudjuk, hogy feedek manipulálására és választások befolyásolására használják. Itt az ideje, hogy végleg betiltsuk a Peking által ellenőrzött TikTokot”.

Az FBI igazgatója elismerte, hogy Trumpnak igaza volt

A TikTokkal kapcsolatban.