Az FBI igazgatója elismerte, hogy Trumpnak igaza volt

Trump 2020-ban nemzetbiztonsági aggályok miatt a TikTok betiltásával fenyegetőzött az Egyesült Államokban.

Évekkel azután, hogy Donald Trump korábbi elnök nemzetbiztonsági problémákat fogalmazott meg a fiatalok körében egyedülállóan népszerű TikTok közösségi médiaalkalmazás kapcsán, az FBI most elismerte, hogy az alkalmazás a kínai kormány érdekeiben működik, amely „nem osztja a mi [amerikai] értékeinket”.

Christopher Wray FBI-igazgató pénteken arra figyelmeztetett, hogy kínai tisztviselők képesek a TikTok algoritmusát irányítani,

„ami lehetővé teszi számukra, hogy manipulálják a tartalmakat, és ha akarják, befolyásolási műveletekre használják”.

Wray azt is elmondta, hogy az alkalmazás olyan felhasználói adatokat gyűjt, amelyekhez a kínai kormány hozzáférhet, és hagyományos kémkedési műveletekre használhatja fel.

„Mindezek a dolgok egy olyan kormány kezében vannak, amely nem osztja az értékeinket, és amelynek küldetése nagyon is ellentétes azzal, ami az Egyesült Államok érdekeit szolgálja. Ennek aggasztania kell minket” – mondta Wray.

Wray ugyanezeket az aggodalmakat ismételte meg a múlt hónapban, amikor az amerikai törvényhozók az alkalmazás működéséről és arról a képességéről kérdezték, hogy adatokat gyűjthet az amerikaiakról.

„Kína hatalmas hackerprogramja a világ legnagyobbja, és több amerikai személyes és üzleti adatait lopták el, mint minden más nemzet együttvéve”

– mondta Wray a törvényhozóknak.

Az FBI most arra törekszik, hogy tájékoztassa a felhasználókat és a törvényhozókat ezekről a nemzetbiztonsági aggályokról, évekkel azután, hogy Trump figyelmeztette az embereket, hogy ne használják az alkalmazást.

A TikTok-intifáda „csak a jéghegy csúcsa”

Sokan a népszerű rövid videomegosztó platformot okolták a közelmúltbeli terror kitörése miatt, amely végül több tucat Izraelre kilőtt rakéta megjelenésével végződött.