Hanukai menóra került az adventi koszorú alá a Fehér Házban

Hanukai gyertyagyújtásra már hosszú ideje minden évben sor kerül az amerikai elnök hivatalos lakóhelyén, de ez az első alkalom, hogy az épület karácsonyi díszítőelemei között is feltűnik az egyik legősibb zsidó szimbólum – írja a zsido.com.

Az egyszerű, kilenc fehér gyertyát tartó hanukiát a Fehér Ház első emeletén található Cross Hallban, egy adventi koszorú alatt helyezték el, két egykori elnök, Jimmy Carter és Lyndon Johnson portréja között. A Fehér Ház közleménye szerint a gyertyatartó a a saját asztalosműhelyükben készült olyan faanyagból, mely a Harry Truman elnöksége alatt végrehajtott felújításból maradt meg.

A hanukiát egyébként nem véletlenül helyezték Carter elnök képe közelébe, ugyanis ő volt az első amerikai elnök, aki 1979-ben gyertyagyújtással köszöntötte hanukát. A fehér házi hanukai ünnepséget pedig George W. Bush elnök vezette be 2001-ben, melyet azóta minden évben megtartanak, az elnök személyétől függetlenül. Tavaly hanukakor Joe Biden elnök és felesége Lady Jill tartottak hanukai ünnepséget és gyertyagyújtást Doug Emhoff, az alelnök, Kamala Harris zsidó származású férje és az izraeli nagykövet, Michael Herzog társaságában.

Cseh Viktor 2020-as írásából megtudhatja, hogyan vált hagyománnyá a zsidó fény ünnepének megtartása a Fehér Házban.

A Fehér Ház hanukagyertyái

Hogyan vált hagyománnyá a zsidó fény ünnepének megtartása a Fehér Házban?