Az Európai Bizottsággal egyeztetett a Tett és Védelem Liga

Az Európai Tett és Védelem Liga (APL) és az Európai Bizottság szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős szaktárca közötti együttműködési lehetőségekről és konkrét projektekről is tárgyalt Brüsszelben Szalai Kálmán, az APL főtitkára, Tamir Wertzberger, az APL nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója és Várhelyi Olivér, magyar uniós biztos — írja a Tett és Védelem Alapítvány.

A kiemelt jelentőségű találkozón az APL küldöttsége bemutatta azt a tankönyv-felülvizsgálati projektet, melyben a magyar zsidó közösségek szakértőinek bevonásával vizsgálták meg a zsidó vallás, kultúra, az ókori és modern Izrael, valamint a holokauszttal kapcsolatos ismeretanyag megjelenését a tankönyvekben, majd ajánlásokat fogalmaztak meg a szerkesztők, kiadók felé az szükségesnek vélt módosításokkal kapcsolatban.

A magyar oktatási kormányzat Európában elsőként karolta fel a kezdeményezést, és az új tankönyvek kiadásánál már figyelembe vették a szakértőik ajánlásait. Szó volt arról is, hogy Magyarországon a nemzeti alaptantervet ötévente újra értékelik, ennek második ciklusa jelenleg is zajlik.

A projekt magyarországi tapasztalatai alapján az APL küldöttsége javasolta, hogy a nemzeti tantervek vizsgálatára irányuló programot az EB terjessze ki Ukrajnára, Törökországra és Szerbiára, megvizsgálva az ottani tankönyvekben megjelenő zsidóságképet.

Várhelyi Olivér nyitottnak mutatkozott a program iránt, és további együttműködési lehetőségeket is megvitatott az APL vezetőivel, mint például az APL antiszemitizmusra vonatkozó előítéletesség-kutatásának kiterjesztését az Európai Unióval szomszédos országokra.

Netanjahu is fogadta a Tett és Védelem Liga küldöttségét Jeruzsálemben

A Knesszetben folytatott megbeszéléseket az európai Tett és Védelem Liga (APL) küldöttsége.