Izgulhat a BBC: vizsgálat indult az Izrael- és zsidóellenes tartalmaik miatt

A vizsgálat a BBC brit zsidó közösségről szóló tudósításait is vizsgálni fogja, amelyeket a médiafelügyelet nemrégiben kifogásolt.

Brit parlamenti képviselők egy csoportja vizsgálatot indított a BBC Izraelről és a zsidó közösségről szóló tudósításaival kapcsolatban.

A vizsgálatot egy olyan bizottság végzi, amelynek tagja a BBC egy korábbi vezetője és a BBC World Service-t felügyelő korábbi miniszter is.

A testület megvizsgálja a BBC Izraelről és a zsidókról szóló tudósításaiban tapasztalható elfogultságra utaló bizonyítékokat, amelyeket egy ajánlásokat tartalmazó jelentésben fog bemutatni. A vizsgálat eredményeit 2023-ban hivatalosan is megosztják a BBC-vel.

A vizsgálatra azt követően kerül sor, hogy a brit szabályozó hatóság, az Ofcom megállapította, hogy a BBC megszegte szerkesztési szabályait a tavalyi hanuka idején a londoni Oxford Streeten történt antiszemita incidensről szóló tudósítása során.

„Ha megnézzük az antiszemitizmus kérdését … és az Ofcom által megállapított eredményt, akkor a BBC pártatlanságával kapcsolatban vannak aggályok”

– mondta a vizsgálóbizottság elnöke.

A BBC bocsánatot kért az Izrael-ellenes tudósítások miatt

Elméletileg a BBC-nek 10 munkanapon belül kell válaszolnia a hozzá beérkező panaszokra. Ezúttal egy évükbe telt.