Arab lap: Izrael kemény figyelmeztetést küldött Libanonnak

Egy arab lap szerint Izrael figyelmeztette Libanont, hogy lebombázhatja Bejrút nemzetközi repülőterét, miután azt állította, hogy Irán a közelmúltban fegyvereket szállított a Hezbollah terrorcsoportnak polgári járatokon keresztül.

Az Asharq Al-Awsat arab nyelvű, Londonban megjelenő újság meg nem nevezett izraeli politikai forrásokra hivatkozva közölte, hogy Izrael vizsgálja a szaúdi finanszírozású al-Arabiya csatorna állításait, miszerint Irán nemrégiben fegyvereket csempészett Bejrút nemzetközi repülőterén keresztül.

Az Asharq Al-Awsat szerint Izrael figyelmeztette a libanoni kormányt, hogy csapást mérhet a repülőtérre, ha azt valóban fegyvercsempészéshez használják.

Az izraeli légierő elismerte, hogy csapásokat hajtott végre szíriai területen, célba véve az iráni fegyverszállítmányokat, amelyeket a Hezbollahnak szántak. Az izraeli légierő nagyrészt tartózkodott attól, hogy Libanonon belül is csapásokat hajtson végre, bár jelezte, hogy kész lenne erre.

Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az al-Arabiya csütörtökön azt közölte, hogy Teherán a Meraj polgári légitársaságot használta, amely nemrég kezdett közvetlen járatot indítani a két ország fővárosa között, hogy fegyvereket szállítson a Hezbollahnak.

Az Asharq Al-Awsat szerint az izraeli forrásaik tudtak az al-Arabiya jelentéséről, de annak hitelességét ténylegesen nem erősítették meg.

Izrael a múltban már vádolta Iránt azzal, hogy a Libanonba irányuló közvetlen járatokat arra használja, hogy felszereléseket és fegyvereket szállítson a Hezbollahnak, de a tisztviselők megjegyzik, hogy ez viszonylag nehéz, mivel a terrorcsoport nem ellenőrzi a repülőteret. Irán ezért inkább előbb Szíriába repíti az ilyen fegyvereket, majd teherautóval viszik át a határon.

Az izraeli hadsereg azzal is vádolja a Hezbollahot, hogy földalatti precíziós rakétagyártó létesítményeket rejteget a bejrúti nemzetközi repülőtér közelében.

El akarják pusztítani Izraelt – most vegyi fegyverekhez juthattak

Egy szaúdi újság azt állítja, hogy Irán vegyi fegyvereket adott a zsidó állam halálos ellenségeinek.