Szaúdi külügyminiszter: Bármi megtörténhet, ha Irán atomfegyvert szerez

Szaúd-Arábia külügyminisztere vasárnap azt mondta, hogy Irán Öböl-menti arab szomszédai lépéseket tesznek biztonságuk megerősítése érdekében, ha Teherán atomfegyverhez jutna.

A globális hatalmak és Irán közötti 2015-ös nukleáris paktum megmentéséről szóló közvetett amerikai-iráni tárgyalások, szeptemberben megrekedtek. Az ENSZ aggodalmának adott hangot Teherán közelmúltbeli bejelentése miatt, miszerint növeli az urándúsítási kapacitását.

„Ha Irán működőképes atomfegyverhez jut, akkor bármi megtörténhet” – mondta Faiszal bin Farhan bin Al Szaúd herceg az Abu-Dzabiban megrendezett világpolitikai konferencián, amikor egy ilyen forgatókönyvről kérdezték.

„Számíthatunk arra, hogy a térség államai minden bizonnyal azt fogják vizsgálni, hogyan tudják biztosítani a saját biztonságukat”

– tette hozzá.

Bár Rijád továbbra is „szkeptikus” az iráni atomalkuval kapcsolatban, Faiszal herceg azt mondta, hogy támogatja a paktum újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseket, „azzal a feltétellel, hogy az kiindulópontja, nem pedig végpontja” legyen a Teheránnal kötendő jövőbeli megállapodásnak.

A szunnita vezetésű Öböl-menti arab államok ugyanis egy sokkal tágabb megállapodást sürgetnek, amely foglalkozik a síita Irán rakéta- és drónprogramjával, valamint regionális proxy-hálózatával kapcsolatos aggodalmaikkal.

„A jelek jelenleg sajnos nem túl pozitívak”

– mondta Faiszal herceg.

„Azt halljuk az irániaktól, hogy nem érdekli őket a nukleáris fegyverprogram, nagyon megnyugtató lenne, ha ezt elhihetnénk. Több biztosítékra van szükségünk ezen a szinten”.

Az izraeliek fele szerint mindenáron meg kell akadályozni a nukleáris Iránt

Akár amerikai segítség nélkül is.