Megszólalt a „gonosz titkárnője”

Két éven át volt egy haláltábor parancsnokának a titkárnője, de azt állítja, hogy nem tudott semmiről, ami a táborban történt.

A több mint 10 000 ember meggyilkolásában való bűnrészességéért perbe fogott egykori náci haláltábor titkárnője a héten először törte meg a hallgatását, és azt mondta, hogy „sajnálja” a foglyokat ért borzalmakat – írja a New York Post.

„Sajnálom mindazt, ami történt” – mondta Irmgard Furchner kedden az itzehoe-i tartományi bíróság előtt.

A most 97 éves Furchner 1943 júniusától 1945 áprilisáig a lengyelországi Sutthof koncentrációs táborban volt titkárnő.

A német törvények szerint minden olyan személy, aki segítette a náci haláltáborok működését, még ha nem is dolgozott közvetlenül a helyszínen, az ott elkövetett bűnökben való bűnrészesség miatt felelősségre vonható. Furchner évtizedek óta az első nő, akit Németországban bíróság elé állítanak náci korabeli bűnök miatt.

A médiában néha „a gonosz titkárnőjeként” emlegetett nőt fiatalkorúként ítélik el, mivel 21 év alatti volt, amikor a táborban dolgozott.

„Sajnálom, hogy akkoriban Stutthofban voltam” – folytatta Furchner.

Annak ellenére, hogy Furchner naponta kapott üzenetet a tábor parancsnokától, Paul Werner Hoppe-tól, korábban tagadta, hogy tudott volna Stutthof gyilkos tevékenységért.

Védelmét nehezítette saját néhai férje 1954-es vallomása, miszerint tudott arról, hogy a létesítményben embereket gázosítottak el.

Ennek ellenére a múlt héten Furchner ügyvédei felmentését követelték, mondván, hogy a bizonyítékok nem bizonyítják „minden kétséget kizáróan”, hogy tudott a gyilkosságokról. Az ügyészek eközben két év felfüggesztett börtönbüntetést kértek.

A 93 éves Risa Silbert aki túlélte a tábort, aki augusztusban online tanúskodott.

„Stutthof a pokol volt” – mondta Silbert.

„Volt kannibalizmus … az emberek éhesek voltak, és feldarabolták a holttesteket, és ki akarták venni a májat”.

A litvániai Klaipėdában zsidó családban született Silbert 1944 augusztusában anyjával és nővérével együtt Stutthofban raboskodott. Apját és bátyját 1941-ben német kollaboránsok gyilkolták meg.

„Ha a parancsnok titkáraként dolgozott, akkor pontosan tudta, mi történt ott”

– mondta Furchnerről.

Elkapták a 96 éves náci háborús bűnöst, aki nem ment el a tárgyalására

A a perben a fiatalkorúak bírósága jár el, mert a vádlott a bűnelkövetés idején fiatalkorú volt. A vádlott a bírósághoz intézett levelében úgy fogalmazott: „Semmi olyasmit nem tettem 18-19 évesen, amiért 96 évesen kellene vállalnom a felelősséget”.