Fogolycsere: Ex-KGB-és fegyverkereskedőért cseréltek el egy amerikai kosarast

Viktor But orosz fegyverkereskedőt kicserélték Brittney Griner amerikai kosárlabdázóra egy fogolycsere keretében. 

Az eljárást Abu-Dzabi repülőterén bonyolították le. Az orosz külügy szerint az illegális fegyverkereskedelem miatt 25 évre ítélt But már Oroszországba érkezett. A minisztérium szerint noha „Washington kategorikusan elzárkózott az orosz őrizetesről folytatandó tárgyalásoktól”, Moszkva hosszú időn át folytatta a kiszabadítására irányuló erőfeszítéseket.

Tatyja Moszkalkova orosz emberi jogi biztos közölte, hogy mind But, mind a kosárlabdázó Griner elnöki kegyelmet kapott a csere előtt, így szabadon mozoghat. Azt mondta, hogy a szabadon bocsátott orosz állampolgárt „amerikai inszinuáció” eredményeként ítélték el és felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetéséből 13 évet már letöltött.

Steve Zissou, az orosz elítélt amerikai jogi képviselője a RIA Novosztyi hírügynökségnek elmondta, hogy az egyezkedés a legnagyobb titokban folyt, és noha „voltak feltételezések”, hogy a csere csütörtökön történik meg, ő is frissen értesült a történtekről.

Viktor Butot 2008. március 6-án Bangkokban vették őrizetbe, és kétévi huzavona után kiadták az Egyesült Államoknak, ahol 2011 novemberében 25 év börtönre ítélték a kolumbiai FARC szélsőbaloldali gerillaszervezetnek történt jelentős fegyvereladásban való részvétel miatt. Az elítélt tagadta bűnösségét.

Amerikai források szerint But, aki korábban a szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) őrnagya volt, szoros kapcsolatban állt az orosz szakszolgálatokkal. Az ő története ihlette meg a 2005-ben Nicholas Cage főszereplésével bemutatott Fegyvernepper című filmet.
Sajtójelentések szerint Washington július végén ajánlotta fel Moszkvának: Butot elcseréli az Oroszországban kémkedésért elítélt Paul Whelanre és a kosárlabdázó Grinerre.

Oroszország szabadon engedte a Mariupolt védő Azov harcosokat

A kiszabadultak között van az Azov-ezred parancsnoka, Denyisz Prokopenko is.

Whelanre azonban a jelek szerint az alku nem terjedt ki. Brittney Griner kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót februárban – amikor a négyszeres Euroliga-győztes Jekatyerinburg játékosa volt – a seremetyjevói repülőtéren állították elő, majd drogbirtoklás miatt tartóztatták le, táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak. Grinert augusztusban kilenc évre szóló börtönbüntetésre ítélték.

Joe Biden közölte, hogy Paul Whelan ügyét, az orosz fél, „illegitim módon”, elkülönítve kezelte a Brittney Grinerről szóló alkutól, de megígérte, hogy „tovább dolgoznak a férfi hazahozatalán”.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának csütörtöki sajtóbeszélgetésén magas rangú tisztségviselők arról számoltak be, hogy az amerikai tárgyalófél számára néhány hete vált világossá, hogy Oroszország kizárólag a kosárlabdázó szabadon engedésébe hajlandó belemenni, cserében Viktor But orosz fegyverkereskedőért.

Az is elhangzott, hogy csütörtökön amerikai illetékesek telefonon beszéltek Paul Whelannel, akit biztosítottak arról, hogy folytatják a tárgyalásokat az érdekében. Azt azonban nem tudták megerősíteni, hogy lenne olyan személy, akit Oroszország egy esetleges újabb fogolycsere keretében elfogadna.

Paul Whelant 2018-ban tartóztatták le az orosz hatóságok Moszkvában kémkedés vádjával, és 2020-ban 16 év börtönre ítélték, a büntetést egy munkatáborban tölti Moszkvától nyolc órányi autóútra. Az Egyesült Államok szerint a férfit jogtalanul tartják börtönben, a külügyminisztérium álláspontja szerint Oroszország nem tudta alátámasztani a kémkedés vádját.

Whelan családja közleményben örömét fejezte ki Brittney Griner elengedése miatt, ám közölte, lesújtja, hogy hozzátartozóját hátrahagyták. A sajtóhoz eljuttatott közleményben Paul Whelan testvére úgy fogalmazott, világossá vált, az amerikai kormánynak nincs olyan engedmény a kezében, amelyet Oroszország Paul Whelanért cserében elfogadna.

Fotó: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Visszatér Ukrajnába az oroszok által halálra ítélt, majd szabadon engedett férfi

A brit állampolgárságú Aiden Aslin áprilisban esett fogságba Mariupolnál.