Visszatér Ukrajnába az oroszok által halálra ítélt, majd szabadon engedett férfi

Aiden Aslint áprilisban fogták el, azonban szeptemberben szabadon engedték egy fogolycsere keretében.

A Nagy-Britanniából származó Aslin most azt mondja, hogy visszatér Ukrajnába és a YouTube-csatornáján fog tudósítani a háborúról, de nem vesz részt a harcokban.

Aslin áprilisban esett fogságba, amikor Mariupol városában harcolt az ukrán hadsereg tagjaként (nem az Azov alakulatban). Szabadulása után elárulta, hogy egy kis cellában tartották, nyitott ablak mellett, WC nélkül és kevés élelem mellett.

Elmondása szerint halálosan megfenyegették, többször megütötték és arra kényszerítették, hogy énekelje el minden reggel az orosz himnuszt.

Nemrég Alekszandr Nikulint, azt a bírót, aki Aslint és két másik hadifoglyot halálra ítélt, lelőtték és megsebesítették egy merénylet során.

Aslint és tíz másik fogvatartottat, szeptemberben engedték szabadon, miután Szaúd-Arábia közölte, hogy fogolycsere-megállapodás jött létre Oroszország és Ukrajna között.

A szabadon engedett foglyok között volt öt brit állampolgár, köztük Aslin, John Harding, Dylan Healy, Andrew Hill és Shaun Pinner.

Roman Abramovics személyesen jutatta ki Oroszországból a brit hadifoglyokat

Az egyik brit hadifogoly egy interjúban mesélt az orosz börtönökben átélt brutális kínzásokról, és a nem mindennapi szabadulásukról.